Parodontita, cunoscută și sub numele de parodontoză, este o infecție a gingiei cauzată de cele mai multe ori de o igienă orală precară. Dacă nu se intervine la timp pentru a fi tratată, parodontoza slăbește dinții, ducând chiar la pierderea lor. Este important să recunoști din timp simptomele parodontitei și să mergi la medic pentru a primi un tratament adecvat. Cu cât este descoperită într-un stadiu incipient, cu atât tratamentul este mai scurt și mai puțin costisitor. 

Care sunt simptomele parodontitei?

Parodontita începe întotdeauna să se manifeste la nivelul gingiilor. Inflamarea acestora, sensibilitatea crescută și sângerările reprezintă doar câteva semnale de alarmă care ar trebui să te trimită la o clinica dentara. Dacă nu se intervine în acest moment, boala progresează și se ajunge la retracție gingivală, respirație urât mirositoare, durere, mobilitate crescută a dinților și în cele din urmă la pierderea lor.

Parodontita poate fi diagnosticată rapid de către un medic stomatolog care va întocmi un istoric medical ce îl va ajuta să identifice cauzele care au dus la apariția acestei afecțiuni, va examina cavitatea bucală și va cere o radiografie dentară pentru a identifica orice fel de pierdere osoasă.

Tratamentul non-chirurgical al parodontitei

Dacă este descoperită într-o fază incipientă, parodontita poate fi tratată fără intervenții chirurgicale. Iată ce poate recomanda medicul drept parodontoza tratament în acest stadiu: detartraj pentru îndepărtarea tartrului și administrarea de antibiotice pentru eliminarea infecției bacteriene (dacă aceasta există). În unele cazuri, se optează și pentru netezirea suprafeței rădăcinilor dinților afectați, procedură cunoscută sub numele de planare radiculară, pentru prevenirea formării tartrului. 

Tratamentul chirurgical al parodontitei

În stadiile mai avansate, parodontita poate fi tratată doar cu ajutorul intervențiilor chirurgicale pentru reducerea pungilor parodontale. Dacă medicul observă că retracția gingivală este destul de gravă, poate interveni cu grafe cu țesut moale – practic, se îndepărtează o cantitate de țesut de pe cerul gurii și de atașează în zona în care rădăcina dintelui a fost descoperită. Parodontoza poate distruge și osul din zona rădăcinii dintelui, iar în această situație se recomandă adiție osoasă. 

Din fericire, există multe tratamente chirurgicale care pot să stopeze această afecțiune dentară gravă. Însă, chiar și așa, în multe situații medicul tot nu reușește să salveze dintele și nu îi mai rămâne altceva de făcut decât să extragă dintele distrus, să trateze zona și să înlocuiască ulterior dintele lipsă cu un implant dentar.

Sfatul nostru este să mergi la medic de când observi primul simptom pentru a putea primi tratament adecvat. Parodontoza este o afecțiune ce evoluează destul de rapid, așa că, ar fi bine să nu aștepți până în stadiul în care singurul tratament potrivit este cel chirurgical. 

Programează o vizită la medic și păstrează-ți dinții sănătoși! Prevenția este întotdeauna cel mai bun tratament!