Intr-o perioada in care poate nici nu te-ai gandit macar sa iti incepi viata sexuala sau ai inceput-o de foarte putin timp, cand organismul tau e sanatos si puternic, chiar daca nu stii inca multe despre el, ti se pare poate deplasat sa citesti despre boli care par ale varstei adulte, la care nu ai chef sa te gandesti inca. Si totusi..

E un mit faptul ca doar femeile in varsta sau de mult timp adulte pot face cancer de col uterin. De fapt, indiferent de varsta, riscul de cancer  de col uterin apare odata cu primul contact sexual, indiferent daca a fost sau nu penetrare.

Cancerul apare ca urmare a unui virus, papiloma-virus, HPV, care este extrem de raspandit si se transmite foarte usor. Statisticile spun ca probabilitatea de a te infecta cu acest virus canda in viata, incepand de la primul contact sexual, este de peste 80%.
In plus, multe tinere au o perioada inainte de inceperea vietii sexuale in care experimenteaza o relatie bazata pe o viata sexuala fara penetrare. Chiar si acest tip de experienta este la fel de expus riscului de a contacta virusul de la partener.

Credinta ca daca e prima oara nu se pune sau ca partenerul nu a fost decat cu o singura persoana inainte sunt doar afirmatii cu care te poti amagi si consecintele pot fi mult mai grave decat atunci cand uiti sa iti faci o tema.

Unele fete, desi active sexual, stau linistite, pentru ca asteapta simptome. Infectarea cu papilomavirus poate trece insa neobservata, intrucat el poate fi prezent perioada indelungate in organism, fara a avea niciun fel de simptom. Iar cronicizarea, in lipsa unor controale medicale si a protejarii, duce la aparitia celulelor canceroase. Cel mai usor e sa cunosti ce se poate intampla si iei masuri inainte de a te expune, ca o dovada ca te respecti pe tine si pe cei care te iubesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here