Ritmul de viata dezordonat afecteaza sanatatea stomacului. Afla ce schimbari ar trebui sa aplici regimului tau alimentar pentru a fi in forma perfecta.
Stresul de zi cu zi, dietele urmate “dupa ureche”, nerespectarea orelor de masa (sau renuntarea la ele), programul haotic, combinate cu un regim alimentar nesanatos, sunt cei mai mari inamici ai sanatatii stomacului.
Fructele provoaca aciditate?
Fructele proaspete, unele legume si zarzavaturi, precum castravetii, citricele (mai ales daca consumi pe stomacul gol si ai predispozitie catre o afectiune gastrica) iti vor produce tulburari ale stomacului. Trebuie sa stii sa combini alimentele, ceea ce va atenua secretia gastrica. La fel, daca te trezesti dimineata si-ti bei cafeaua pe stomacul gol, cafeina o sa-ti produca o iritatie puternica.
Cum apare balonarea?
Daca nu consumi fibre, cereale, fructe cu coaja (mereu sau pere), apare tendinta de constipatie, care afecteaza activitatea stomacului: apetitul incepe sa se diminueze pentru ca nu mai poti manca normal, te simti rau, esti balonata, nervoasa, iritata, poti avea dureri de spate, de pelvis sau de picioare. De altfel, de multe ori, o afectiune digestiva poate semana cu o problema cardiaca ori poate fi confundata cu dureri de coloana si afectiuni renale.
Masa dupa ora 18:00?
Intr-o zi, e nevoie de trei mese principale si alte doua secundare. Ideal e ca ultima sa fie inainte de ora 19, pentru ca atunci cand dormim, musculatura organelor interne se relaxeaza. Stomacul are si el nevoie de un repaos digestiv pentru a-si sintetiza enzimele, iar o masa tarzie copioasa il obliga la activitate continua. Ceea ce-l oboseste si, in final, imbolnaveste.
Ulcerul ma pandeste?
Sari peste mese sau trece o zi intreaca si mananci ori un <<dulce>> ori rontai ceva? Esti in pericol! Stomacul are o secretie acida constanta care, daca nu e folosita in procesul de digestie, ramane acolo si duce la aparitia ulcerului. Acesta e foarte frecvent la tineri si, pentru ca e neglijat, provoaca hemoragii (stomacul se gaureste).