Astazi va voi vorbi despre ingrijirea parului. Dragele meleb dupa cum banuiti deja, si parul trebuie ingrijit pentru a putea fi sanatos o perioada cat mai indelungata de timp. Alaturi de ten, parul, ochii, dintii reprezinta un capital de inceput in ceea ce priveste aspectul nostrum exterior. Si, trebuie sa precizez ca, alaturi de estetica, reflecta si sanatatea noastra.

Pentru o persoana care se respecta si care cunoaste detaliile unei ingrijiri perfecte, orice “neatentie” a noastra pentru “detalii” este observata si, mai ales taxata.

Si, desigur ca si voi va ganditi la colega de facultate sau de birou care isi inchipuie ca ea reprezinta perfectiunea intruchipata si care sta mereu la panda ca sa te prinda in “offside” sis a te “mazileasca” in fata celorlalti sau la tipul care cumpara ziarul de dimineata in acelasi timp cu mine si care inca nu stie ce desteapta esti sau ce suflet bun ai tu sau, si mai grav, la parintii lui, pentru care nicio fata, oricat de buna ar fi ea nu este suficienta pentru fiul lor.

Asadar, astazi va propun sa vorbim putin despre ingrijirea naturala a parului. Naturala adica cea care are la baza folosirea gradinii sau, mai concret, a plafarului.

Salvia, in amestec cu sunatoarea si rosmarinul, in parti egale, lasate la macerat timp de 4 ore in solutie de otet de vin si alcool, strecurate si amestecate cu apa (tot parti egale) ofera o solutie ideala impotriva caderii parului.

O lingura de suc de lamiae adaugata in apa de limpezire a parului confera acestuia suplete si stralucire.

Decoctul de stejar poate fi si el folosit ca o solutie impotriva caderii parului.

Daca trecem la nucul batran din curtea bunicilor, aflam ca si acesta are proprietati estetice reale. Astfel este un bun ajutor pentru pastrarea culorii inchise a parului sau, de ce nu, pentru inchiderea naturala a culorii parului. Aici ar trebui precizat ca, folosit pe perioade indelungate duce la inchiderea naturala si permanenta a parului. Vident cu o usoara nuanta (nu trebuie sa va ganditi ca din blonde o sa ajungeti ca Alba-ca-Zapada – adica sa aveti un par negru ca abanosul). Se pun coji de nuci proaspete (100 gr) intr-un litru de ulei de masline, se incalzeste amestecul la bain-marine pana la evaporarea apei din cojile de nuci, dupa care se strecoara – astfel obtinem o tinctura de nuci care se foloseste pentru obtinerea unei nuante mai inchise de par.

Ceapa este indicata pentru a opri caderea parului, pentru eliminarea seboreei. Se prepara un decoct din 3 cepe curatate care se pun la macerat pentru 24 de ore in 500 ml de rom. Parul spalat cu decoctul de ceapa capata reflexe luminoase, aurii. Cataplame calde, folosite contra caderii parului, sunt obtinute din infuzie de ceapa (5 cepe la un litru de apa).

Prazul dragelor, da parului brun reflexe frumoase.

Ardeiul este un minunat tonic capilar, energizant, care ajuta la o irigare mai buna la nivelul radacinii firului de par. Are si actiune revulsiva.

Tinctura de ardei sw prepara din 200 g ardei gras macerat timp de 7-8 zile la 100 ml alcool. Cu produsul astfel obtinut se fac frectii la radacina parului.

Despre urzica nici nu stiu ce sa zic mai inainte – elimina matreata, dregeseaza si revitalizeaza parul, previne si stopeaza caderea parului.

Sunt atat de multe plante pe lumea asta care ne ajuta sa fim frumoase si sanatoase incat nici nu stiu despre care sa mai spun cate ceva. Cred ca dspre pretul mic nu trebuie sa va mai conving.

Asadar este la indemana noastra sa ne folosim imaginatia si putin din timpul saptamanal pentru a deveni mai stralucitoare, mai sanatoase cu un effort minim.

Data viitoare o sa va spun cateva plante care ne ajuta sa ne intretinem ochii cat mai frumosi si luminosi.

Pana atunci o sa va rog sa reflectati putin sis a va hotarati din ce categorie faceti parte – aceea care vrea sa mearga permanent la cosmetic sau din grupul celor care doresc sa-si petreaca o bucata de timp cu ele insele si care chiar isi doresc sa se infrumuseteze cat mai natural si simplu apeland la natura….

Va doresc o saptamana frumoasa si sanatoasa.