e9ca1643c31Ce te asteapta la o prima vizita la ginecolog? Sau ce temeri ai pana sa ajungi acolo, ce intrebari sau indoieli te macina? Uite ca te lamuresc eu acum. Tu sa stai linistita si sa citesti cu atentie.

Cine este ginecologul, mai intai? Ginecologul este un doctor specialist in sanatatea femeilor; el se ocupa cu functiile si patologiile aparatului genital feminin. Poate sa fie si barbat, si femeie. Cel mai adesea, fetele prefera la prima vizita sau in general, sa fie consultate de o femeie ginecolog. Pe de alta parte, femeile au incredere in barbati, pentru ca se crede ca dau dovada de mai multa responsabilitate sau confidentialitate. Acum, parerile sunt relative. Cert este ca, fie ca este femeie sau barbat, el te va privi intotdeauna – daca este un medic bun – ca un pacient. Se va ingriji de problemele tale genitale, sexuale, intime.

Prima vizita la ginecolog ar trebui sa o faci cam la sase luni de la inceperea vietii sexuale, cand apar riscurile BTS – boli cu transmitere sexuala – sau pur si simplu, ca ai anumite dileme sau intrebari legate de viata intima sau de anumite simptome care te deranjeaza in zona genitala. Bineinteles, prima vizita poti sa o faci si cand te simti tu pregatita si vrei sa iti cunosti corpul mult mai repede, sa iti clarifici raspunsuri la posibilele situatii din viata ta sexuala sau sa ai grija cat mai bine de sanatatea ta.
Majoritatea temerilor apar din cauza rusinii de a fi examinata in cele mai intime parti ale corpului tau, din cauza fricii de posibila durere a unui consult sau de lipsa de informatii primite despre scopul ginecologiei. Programarea la consult se face imediat dupa menstruatie. Este recomandat ca inainte cu 24 de ore sa nu se efectueze spalaturi vaginale, sa nu se urmeze nici un tratament (in special cel bazat pe ovule) si sa nu se intretina raporturi sexuale. In caz contrar, analizele risca sa iasa neconcludente.

In primul rand, hai sa clarificam in ce situatii poti face vizita la ginecolog:
•    Eşti pe cale de a avea relaţii sexuale şi vreai să ştii ce metodă de contracepţie  ai putea folosi. În această situaţie, medicul îţi va povesti despre metodele de contracepţie şi împreună veţi hotărî care este metoda de contracepţie care îţi convine cel mai mult la moment. Numai dacă vei vrea, medicul te va examina vaginal.
•    Ai relaţii sexuale, te simţi bine, însă, oricum voiai să faci un control ginecologic de rutină. În acest caz e bine să consulţi medicul ginecolog cel tîrziu după aproximativ 6 luni de la începerea relaţiilor sexuale. Mai tîrziu, se recomandă să consulţi medicul cel puţin o dată pe an.
•    Ai vrea să afli mai multă informaţie despre diferite metode de contracepţie şi, în general, despre sănătatea sexual-reproductivă. În cele mai multe cazuri, ginecologul este specialistul competent cu care poţi discuta despre diferite probleme legate de viaţa ta sexuală: dacă ai dureri în timpul actului sexual sau nu ai orgasm ş.a.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here