•    Dacă bănuieşti (sau observi careva simptome) că tu sau partenerul tău sexual aţi putea fi infectaţi de o boală cu transmitere sexuală. Sau în cazul în care nu te simţi bine şi ai nişte simptome care te îngrijorează. În acest caz medicul trebuie să te examineze şi să facă nişte analize pentru a vedea dacă eşti sănătoasă. Nu-ţi fie frică! Roagă ginecologul să-ţi explice din ce cauză este necesar să fii examinată şi care este procedura. Uneori simptomele pe care le ai nu sînt cauzate de vreo boală cu transmitere sexuală: ele pot fi provocate, de asemenea, de schimbarea nivelului balanţei microbiologice sau de candidă [ciuperca vaginala]. Dacă medicul depistează vreo infecţie, atunci va trebui să urmezi un tratament.
•    Cînd ai probleme legate de menstruaţie: scurgerile de sînge durează mult timp sau ai dureri mari în timpul menstruaţiei.
•    Ai 16 ani, iar menstruaţia încă nu a început.
•    Menstruaţia întîrzie (nu a început la data cînd începea de obicei) şi îţi este frică să nu fii însărcinată.
•    Trebuie să mergi să consulţi medicul ginecolog după un contact sexual neprotejat (dacă nu aţi folosit nici o metodă de contracepţie) sau dacă în timpul actului sexual s-a întîmplat ceva neprevăzut cu prezervativul (de exemplu, s-a rupt). Dacă nu vrei un copil, atunci trebuie să foloseşti contracepţia de urgenţă, dar nu mai tîrziu decît după 72 de ore după ce ai avut contactul sexual neprotejat. Ginecologul îţi va spune cum trebuie să foloseşti această metodă cam periculoasa.

Tin minte prima mea vizita la ginecolog. Eram chiar entuziasmata, pentru ca sunt o fire deschisa si curioasa. Nu aveam nicio jena, pentru ca m-am ingrijit inainte si gonecologul ma vede fix ca pe un pacient. Am mers la un cabinet privat, pentru ca aveam niste probleme de sanatate si voiam sa am incredere in persoana care ma verifica. Nu ca cele de stat nu sunt ok, dar depinde peste cine dai (!). M-a primit calduros, vesela si amabila. M-a intrebat despre datele personale si despre ce ma framanta. I-am zis si m-a rugat sa ma asez pe masa aceea specifica. Usor rusinata, m-am dezbracat de haine si m-am asezat. A inceput sa ma controleze. Mi-a explicat in prealabil ce presupune  controlul si daca am inceput viata sexuala. Senzatia in timpul controlului este usor enervanta cand doctorul palpeaza zonele sensibile, dar nu doare! Asta e clar. Nu doare. E doar jena aceea normala. Cerusem si un ecograf, asa ca m-am mutat la alte aparate. Acolo tot control intravaginal cu aparatura performanta. Nu aveam nimic dubios, doar simptome normale. Mi-a zis ca am un uter frumos, deci m-am simtit mandra! (hihi). Nu mi-a fost rusine sa intreb si despre problemele din cuplu sau despre metodele optime de contraceptie. A fost o experienta chiar frumoasa, in care mi-am cunoscut si eu corpul mai bine.
Nu-ti fie frica sa mergi la doctor. In primul rand, pentru ca nu ai de ce, in al doilea rand pentru ca te cunosti tu mai bine si iti poti dezvolta o viata intima si sexuala foarte frumoasa. Ai grija de tine, pentru ca evitand, va fi prea tarziu. E o experienta frumoasa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here