Sursa de imense satisfactii pentru unii, sexualitatea poate reprezenta o povara sau o amenintare pentru altii. Inca din copilarie, cand baiatul si fata devin interesati de diferenta dintre sexe si de modul in care se fac copiii, sexualitatea ne locuieste corpul, cu cortegiul ei de placeri, vinovatii si secrete interzise. Viata noastra sexuala de adult se hotaraste, in linii mari, intre patru si opt ani, cand imaginatia imprima definitiv directia fantasmelor de mai tarziu, care vor fi conditia subiectiva pentru obtinerea placerii maxime.

A trai fara sexualitate inseamna, in primul rand, un refuz radical al celuilalt, al propriului corp si al celuilalt. Modul in care facem dragoste in cuplu este cea mai buna radiografie a adevarului relatiei cu partenerul nostru“. Dar abstinenta are o istorie indelungata.

 

Abstinenta – de la remediu, la condamnare

Revolutia sexuala din anii ’60 din Europa Occidentala a marcat schim­barea esentiala. Secole de-a randul, s-a crezut ca abstinenta aduce beneficii uriase sanatatii trupului si ca este o culme a moralei, din moment ce pre­supune vointa de fier. In Evul Mediu, medicii prescriau abstinenta asa cum astazi este prescris un medicament: bar­ba­tii lipsiti de vigoare trebuiau sa renunte complet la sex pentru a se in­sanatosi. Chiar si inceputul de secol XX furniza ample ex­plicatii stiintifice in sprijinul abstinentei.

De pe la juma­tatea anilor ’50, perspectiva se schimba, studiile medi­cale demonstreaza ca excesul sexual nu provoaca boala. Din con­tra, este susti­nu­ta cu probe stiintifice ideea ca o viata sexuala activa e factor de sanatate fizica si psihica. Antropologii intaresc concluziile medicale: toate culturile in care sexualitatea este strict interzisa prin traditie si religie inainte de casatorie se caracterizeaza printr-un grad ridicat al violentei.

Un studiu publicat de Forbes Magazine demonstra, ur­marind cercetari medicale efectuate pe un grup mare de femei de 30-40 de ani, timp de un deceniu, ca viata sexuala implinita inseamna si o viata mai lunga. Dar si alte beneficii: o mai buna functionare a cordului, un simt al mirosului mai dezvoltat etc. S-a pus intrebarea in sens invers: cat de nociva e abstinenta?

Regasirea de sine

Unii oameni continua sa aleaga abstinenta ca pe o terapie, ca pe o perioada de tacere a corpului, necesara pentru a se regasi pe ei insisi. Farmecul si rasul Ilincai A. atrag privirile. Are 38 de ani, arata ca de 30, e foarte frumoasa. Povesteste cum niciun barbat nu a mai atins-o de opt ani: „Abstinenta pe care am ales-o nu este semnul unei nevroze sau al unei frici de sex. Am trait o viata sexuala mai degraba fericita. Dar, intr-o dimineata, l-am privit pe barbatul langa care dormisem si am realizat ca impartaseam intimitatea corpului meu cu cineva care nu imi stia intimitatea. Si mi-am pus intrebarea: la ce bun? Am rupt relatia, spunan­du-mi ca voi oferi totul sau nimic viitorului barbat din viata mea. De opt ani, nu ofer nimic. Si nu imi mer­ge rau deloc“.

Corneliu Irimia explica: „Daca alegem abstinenta (renuntarea la activitatea sexuala, inclusiv la masturbare), facem acest lucru fie de nevoie, fie pentru ca aceasta ne aduce un beneficiu puternic in plan moral. Este un mesaj adresat mie insumi sau lumii: „nu am nevoie de placere“, „sexul este murdar“, „este interzisa“, „sexualitatea este umilitoare“, „controlul este cel mai impor­tant“, „nu am nevoie de nimeni“, „sunt prea dezamagit“, „nu vreau sa fiu doar un obiect sexual“, „in familia mea se face dragoste doar cand vrei sa faci copii“, „in viata, sacrifici anumite lucruri pentru a obtine altele“. Abstinenta va aduce o frustrare sexuala, dar aceasta este puternic contrabalansata de sentimentul victoriei dat de obtinerea altor beneficii.

Ce loc acord sexului

De obicei, credem ca femeile sunt mai putin pulsionale decat barbatii. „Noua, femeilor, ne este mai putin greu sa traim fara sex, pentru ca avem o paleta mai larga prin care ne comunicam afectiunea“, considera Elena. „Pentru barbati, sexul este mijlocul prin care ei comunica tandretea – iata de ce ei sunt mai slab echipati“, adauga ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here