conjunctivita1_mareBoala frecventa cu origini multiple, conjunctivita este o inflamare a mucoasei conjunctivale (conjunctiva). Ea determina jena mai mult decat durere si nu provoaca scaderea acuitatii vizuale. Bacteriana, virala sau alergica, ea se caracterizeaza prin ochi inrositi din care curge o secretie.

Conjunctivita este o inflamare a mucoasei conjunctivale, tesut de protectie al ochiului care secreta enzimele si anticorpii din lacrimi, necesari pentru apararea organismului. Atunci cand microbii sau virusii trec de aceste bariere, apare conjunctivita.

Semnele aparitiei conjunctivitei sunt numeroase: ochiul este rosu si se insoteste de o secretie de culoare variabila: alba, galbena chiar verzuie. Apare senzatia de arsura, de piscare si de mancarime. Roseata ochiului se datoreaza dilatarii vaselor sangvine din conjunctiva.

4 tipuri de conjunctivita

Faimosul curent de aer este doar un mit, nu este el responsabil de conjunctivita. In general, exista 4 tipuri principale de conjunctivite: bacteriana, virala, toxica si alergica.

Conjunctivita bacteriana este frecventa in tarile in curs de dezvoltare. In tarile industrializate, ea si-a pierdut din „fani” datorita utilizarii intense a antisepticelor si antibioticelor. Semnul caracteristic al conjunctivitei bacteriene: secretia este purulenta. Ulcerul cornean si cheratitele (infectii ale corneei) sunt eventualele complicatii.

Conjunctivita virala apare in cadrul unei epidemii. Contagioasa, ea secreta putin si se manifesta printr-un ochi foarte rosu, si uneori chiar printr-un edem si o atingere a corneei. Tratamentele sunt doar simptomatice. Se prescriu anti-inflamatorii, uneori pe baza de cortizon.

In ceea ce priveste conjunctivitele toxice, in caz de proiectie a unui produs toxic in ochi, trebuie sa te speli bine cu apa pe fata si sa consulti de urgenta un oftalmolog.

Desensibilizarea

Conjunctivita alergica este frecventa in cazul alergiilor de primavara (polen), de vara (graminee) si de iarna (acarieni, praf). Ea se insoteste adesea de scurgeri nazale si de ochi rosii care mananca, si printr-o fotofobie caracteristica.

Poluarea si climatizarea sunt de asemenea factori ce pot provoca o conjunctivita. In tratament se prescriu antihistaminice si antialergice.

Lentilele de contact si conjunctivita

Conjunctivita purtatorului de lentile se datoreaza unor cauze diverse. Ea poate fi bacteriana atunci cand produsul de curatare a lentilelor a fost contaminat. Poate fi si de natura alergica, rezultand dintr-o alergie generala sau ca efect al produsului de curatare.

Pentru purtatorul de lentile, conjunctivita este adesea intr-o forma severa. El trebuie sa faca un ciclu complet de dezinfectie sau chiar sa se debaraseze de lentile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here