amigdale_mareMulti dintre noi credem ca amigdalele sunt cele doua bilute situate in fundul gatului. In realitate, lucrurile sunt mult mai complexe!

Se disting doua tipuri de amigdale:
# linguale (in spatele limbii)
# palatine (tesut limfoid in spatele cerului gurii).
Impreuna cu vegetatiile, ele constituie cele 3 organe de aparare a gurii.

Care este rolul amigdalelor?

Constituind primul filtru al aerului pe care il respiram, amigdalele au un rol important in cadrul sistemului imunitar. Ele ne protejeaza de virusi, microbi, bacterii. Scoaterea lor nu ne diminueaza insa apararea imunitara, deoarece celelalte organe vor prelua acest rol.

In ce cazuri trebuie operate?

Oriflame Active Protection 24 H Amigdalele pot fi operate la orice varsta, cu conditia sa existe un motiv medical (daca vrei sa le scoti ca sa nu mai sforai, nu e de ajuns). Apneea in somn si anginele recidivante sunt cauzele principale ale operatiilor de amigdalita.

# Apneea in somn este o boala caracteristica pentru copii. Amigdalele sunt atat de groase incat obstrueaza caile respiratorii si blocheaza respiratia. Copiii afectati de aceasta boala se trezesc noaptea deoarece nu mai pot respira, iar dimineata sunt epuizati si au tendita sa slabeasca. La adulti, se recomanda operatia de scoatere a amigdalelor, dar si utilizarea unui aparat cu presiune pozitiva continua.

# Angine recidivante ale copilului sau adultului. Daca se depasesc 5 angine pe an sau 4 angine la 2 ani, medicul poate recomanda operatia. Insa beneficiul interventiei nu este mereu satisfacator.

Cum se desfasoara operatia?

Operatia de amigdalita este practicata de medicii cu specialitatea ORL. Ea se face sub anestezie generala si este necesara internarea in spital timp de o zi. Interventia dureaza aproximativ o jumatate de ora. Medicul poate propune o interventie cu laser (la adulti). Avantajul sau principal este ca nu mai e nevoie de anestezie generala. Actul medical consta in arderea superficiala a amigdalelor, pentru a le distruge fara chirurgie. Sunt necesare 2-3 sedinte, in functie de dimensiunea amigdalelor. In orice caz, oricare ar fi metoda aleasa, rezultatul este acelasi si, din pacate, durerea este identica!

Rezultate

La copii, operarea amigdalelor rezolva problema apneei in 99% din cazuri. In schimb, la adulti nu se rezolva atat de repede, ci se recurge si la alte solutii.

Ce se-ntampla dupa operatie?

Operarea amigdalelor este o interventie dureroasa, durerea se simte si la o saptamana dupa operatie. Regiunea de unde s-au extras amigdalele este lasata sa se cicatrizeze singura, ceea ce explica durerea si riscul de sangerare. Multe persoane nu reusesc nici macar sa vorbeasca timp de cateva zile. In acest sens, medicul poate prescrie analgezice.

Riscurile operatiei

Hemoragia este riscul major, ea apare in 1% din cazuri. Periculozitatea sa consista in faptul ca hemoragia poate aparea chiar si la 15 zile dupa operatie, de aceea pacientului i se cere sa nu-si paraseasca domiciliul stabil timp de 2 saptamani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here