Sanatatea mintala este o problema serioasa despre care multi oameni nu vorbesc. Dar este un aspect important al vietii noastre. Bunastarea ta fizica, personalitatea, expresia si perceptia ta se rezuma la starea ta mentala. Traim intr-o lume cu atat de multe provocari care ne afecteaza mintea. De aceea trebuie sa luati masuri serioase pentru a va ingriji sanatatea mintala. Mancatul bine, dormitul bine, odihna, vacanta si exercitiile fizice sunt cateva lucruri utile. 

1. Conecteaza-te cu oamenii si fii social

Munca si un stil de viata aglomerat ii fura multor oameni de socializare de buna calitate. Oamenii sunt animale sociale care trebuie sa se conecteze si sa se amestece pentru a imbunatati sanatatea mintala. 

Conecteaza-te cu prietenii, familia si colegii de munca dupa munca sau in weekend. Mergeti la baruri, restaurante si locuri unde va puteti distra cu totii (1). Gasiti hobby-uri in sport, arte si alte discipline. Incercati sa construiti incredere cu oamenii din jurul vostru si sa pastrati o conversatie sanatoasa. 

2. Dormi bine

Milioane de oameni din intreaga lume se confrunta cu insomnia sau consecintele acesteia. Rezultatul este devastator intr-un mod care va pune sanatatea mintala in pericol. Deci, o modalitate sigura de a va ingriji sanatatea mintala este sa dormi suficient noaptea. Nu doar dormi mult, ci o noapte de somn bun. Stim cu totii dimineata cand am dormit bine. 

De asemenea, cel mai bine va fi sa evitati sa va uitati la ecrane cu cateva minute inainte de a merge la culcare. Faceti-va dormitorul confortabil, cu lumina scazuta, fara zgomot si cu temperatura potrivita. Lasa-ti mintea linistita si incearca sa nu te gandesti la ziua urmatoare. Un somn bun este la fel de important ca si administrarea medicamentelor. 

3. Mananca bine

Tipul de alimente pe care le consumi va juca, de asemenea, un rol major in sanatatea ta mintala. Mancarea buna pentru minte trebuie sa contina o dieta echilibrata, nutrienti, vitamine, minerale etc. Incercati sa includeti legume, fructe, nuci, seminte si uleiuri sanatoase in dieta dumneavoastra. 

Mananca mai mult acasa, ca sa stii ce include mancarea ta. Evitati sau reduceti cantitatea de alimente procesate sau de zaharuri care intra in organism. 

4. Bea suficienta apa 

Deshidratarea pare o problema banala in sanatate. Multi oameni nu stiu ca lipsa apei in sistemul lor este o problema serioasa. Majoritatea oamenilor nu beau apa decat daca sunt foarte gustoase, ceea ce nu ar trebui sa fie asa. Nu bei apa doar pentru ca esti gustos, ci pentru a supravietui. 

Creierul tau cuprinde 80 – 85% din apa (2), care este consumata in fiecare minut si necesita inlocuire. Daca iesi intr-o zi insorita, asigura-te ca ai o sticla de apa cu tine. 

5. Exercitiu 

Activitatea fizica este o consideratie de top atunci cand incercati sa va ingrijiti sanatatea mintala. Exercitiile fizice declanseaza multe reactii chimice in organism, inclusiv actiuni hormonale si enzimatice. Cand mergeti pe jos sau cu bicicleta, cresteti si fluxul de sange catre creier. Acest lucru ajuta la promovarea sanatatii mintale mai bune. 

Chiar daca nu poti antrena cu greutati, ar trebui sa te gandesti la mersul pe jos sau la jogging. Pentru un efect mai bun, fa-o la soare pentru a beneficia de stralucire, vibratie si dispozitie mai buna. 

6. Calatorii

Cand locuiti intr-un loc prea mult timp, va poate afecta sanatatea mintala. Calatoriile va vor ajuta sa va extindeti mintea si sa curatati aglomeratia de repetari familiare. Cand pleci in vacanta si vezi pentru prima data locuri frumoase, are un efect enorm de pozitiv asupra creierului tau. 

7. Gasiti timp pentru familie si distractie 

Petrecerea perioadelor libere cu prietenii si familia poate avea un impact masiv asupra mintii tale. Timpul cu familia inspira un comportament pozitiv, conducand astfel la un stil de viata sanatos. Orele de masa, alaturarea pentru a lua parte la gatit acasa sunt toate activitati foarte utile. 

Timpul in familie este atat de important incat expertii sugereaza ca este una dintre cele mai bune modalitati de a dezvolta mintea unui copil. Sunt atat de multe lucruri pe care le poti face cu membrii familiei tale. Puteti sa jucati jocuri video, sa vizitati muzee, sa mergeti sa vedeti un film sau sa va bucurati de timpul in parc. Timpul cu cei dragi este ceva ce majoritatea oamenilor considera de la sine inteles, dar foarte benefic. 

8. Combate stresul cu hobby-uri

Fotografie de Alexsandro Calixto de la Pexels

Nu ai cum sa ai grija de sanatatea ta mintala fara a te confrunta cu stresul. Din pacate, stresul este ceva ce nimeni nu poate evita. Locul tau de munca, adunarea sociala, activitatile politice, economia te streseaza. 

Exista diferite moduri prin care poti lupta impotriva stresului. Exercitiile, yoga, somnul, meditatia pot fi de ajutor. Dar va incurajam sa incercati sa incepeti un hobby. Desenul, pictura, voluntariatul, cursurile de muzica, cursurile de arta sunt hobby-uri de top pentru a lupta impotriva stresului. Alege ceva cu care nu esti familiarizat si care sa nu te streseze. 

Invata ceva nou si petrece timp in fiecare zi exersandu-l pana cand il perfectionezi (3). Arata-ti munca online si eticheteaza-ti prietenii pentru a primi feedback. Aceste comentarii va vor ajuta sa va ridicati moralul, ceea ce are un efect pozitiv asupra sanatatii mintale. 

9. Incearca Terapia

Lucrul cu un terapeut sau un consilier va va imbunatati, de asemenea, sanatatea mintala in multe feluri. Veti intalni un expert care va va oferi mai multe optiuni de luat in considerare. Tipul de terapie pe care o primiti va depinde de starea dumneavoastra actuala de spirit si de obiectivul eventual. Terapia de sanatate mintala vine cu multe beneficii. 

Consilierea va ajuta sa va imbunatatiti abilitatile de comunicare si interpersonale. De asemenea, veti putea sa va acceptati mai mult si sa va cresteti stima de sine. Oamenii care vad terapeuti isi pot gestiona si isi exprime mai bine emotiile. 

Veti avea, de asemenea, curajul de a imbunatati rezolvarea conflictelor si abilitatile de rezolvare a problemelor. De aceea trebuie sa vezi un terapeut care sa te evalueze si sa-ti ajute mintea sa creasca. 

10. Reduceti alcoolul si fumatul 

Aproape nimic nu este mai daunator sanatatii tale mintale decat alcoolul si fumatul. Ai grija de sanatatea ta mintala reducand alcoolul si fumatul. Nu spunem ca ar trebui sa renuntati acum, ci sa o reduceti intr-un proces gradual. 

Consumul excesiv de alcool si fumatul interfereaza cu mintea dvs. prin agravarea anxietatii si a depresiei. Suferiti si de probleme cu circulatia sangelui, infometandu-va astfel celulele. Pentru a reduce fumatul, ar trebui sa petreceti timp cu prietenii si familia care nu fumeaza. Cresteti exercitiile, tineti mainile ocupate si beti multa apa.