Spanacul este originar din Persia si este considerat a fi foarte sanatos. Este o planta cu flori cu frunze verzi si un membru al familiei amaranth. Ceea ce o face legata de quinoa si sfecla? Prezenta nutrientilor esentiali si a antioxidantilor sunt beneficiile majore pentru sanatate ale spanacului. Acest lucru face ca spanacul sa fie important pentru beneficiile medicale. 

Exista trei tipuri diferite de spanac: semi-savoy, savoy si frunze netede. Folosind masuri de conservare, cum ar fi congelarea, conservarea sau deshidratarea, poate ajuta sa dureze.

Spanacul este bogat in fier, mangan, magneziu, vitaminele A, C si K. Iata zece motive pentru care ar trebui sa adaugi spanac la masa ta zilnica.

10 beneficii importante pentru sanatate ale spanacului

1. Intariti Oasele

Spanacul are numeroase beneficii pentru sanatate, dintre care unul este ca intareste oasele. Spanacul este o sursa bogata de vitamina K, care contribuie la dezvoltarea unei proteine ​​numite Osteocalcina. Aceasta proteina este responsabila pentru mentinerea calciului in oase. 

De asemenea, spanacul este o mare sursa de calciu, pe langa faptul ca este bogat in vitamina K, exista si o cantitate buna de vitamina D, fibre alimentare, potasiu, magneziu, a. Toti acesti nutrienti esentiali sunt buni pentru sanatatea oaselor.

Asimilarea adecvata a vitaminei K este esentiala pentru o viata sanatoasa. Actioneaza ca un modificator al proteinelor matricei osoase si imbunatateste absorbtia calciului.

De asemenea, poate reduce cantitatea de calciu care paraseste organismul in urina. De aici, importanta si beneficiile pentru sanatate ale spanacului pentru consumul regulat.

2. Iti mentine pielea, parul si unghiile sanatoase

Spanacul este bogat in vitamina A de inalta calitate. Nutrientul regleaza productia de ulei in porii pielii si foliculii de par pentru a hidrata. Vitamina A din spanac protejeaza si pielea de radiatiile ultraviolete.

Combate stresul oxidativ care apare pe straturile dermice si promoveaza sanatatea pielii. Spanacul contine si vitamina C. Studiile demonstreaza ca vitamina C poate promova sinteza colagenului. (1)

Magneziul si fierul promoveaza, de asemenea, sanatatea parului si imbunatatesc aspectul fizic. Deficienta de fier poate duce uneori la caderea parului.

Spanacul, fiind o sursa bogata de fier, previne caderea parului. Spanacul contine si biotina, un mineral care ajuta la tratarea unghiilor fragile.

3. Ajuta la mentinerea corpului calm si relaxat

Stresul si tensiunea pe care le primesti in fiecare zi au si efecte negative asupra ta. Beneficiile pentru sanatate ale spanacului cresc prin adaugarea de spanac in dieta ta. Este bogat in magneziu si zinc care va asigura odihna adecvata. Odihna de noapte buna este o modalitate excelenta de a face fata bolilor mintale. 

In plus, oamenii care se odihnesc bine vor ramane mai calmi si relaxati in timpul zilei – asa ca consumul de spanac cel putin o data pe zi este o investitie in bunastarea ta mentala. 

4. Spanacul previne cancerul

Un alt beneficiu al spanacului este prevenirea cancerului. Vitamina A din spanac poate reduce riscul de cancer mamar. Spanacul are cantitati mari de antioxidanti, care lupta si impotriva cancerului. De asemenea, este o sursa excelenta de antioxidanti luteina, violaxantina, zeaxantina si neoxantina.

Acestea sunt antiinflamatoare, care pot fi de ajutor in prevenirea cancerului. De asemenea, spanacul contine si alte elemente care lupta impotriva cancerului inca in studiu. Nivelurile ridicate de clorofila ale spanacului contin si efecte anticancerigene si anticancerigene.

5. Nivel moderat al tensiunii arteriale

Exista cantitati mari de nitrati in spanac. Deci, persoanele care o consuma pot regla nivelul tensiunii arteriale. De asemenea, functioneaza pentru a reduce riscul de boli de inima. Datorita nivelului ridicat de potasiu, spanacul este o recomandare de dieta pentru hipertensiune arteriala. 

Nitratii de spanac amelioreaza, de asemenea, rigiditatea arteriala, care poate duce la hipertensiune arteriala. Proteinele din frunza de spanac sunt, de asemenea, utile in tratamentul hipertensiunii arteriale.

Acest mineral largeste si relaxeaza vasele de sange, promovand astfel fluxul sanguin. Spanacul contine magneziu, care este vital in reglarea nivelului tensiunii arteriale.

6. Spanacul ajuta la gestionarea diabetului

Acidul alfa-lipoic este un antioxidant prezent in spanac, care creste sensibilitatea la insulina. De asemenea, scade nivelul de glucoza si previne oxidarea la pacientii diabetici. Continutul de acid alfa-lipoic al spanacului scade neuropatia autonoma si neuropatia periferica la persoanele cu diabet (2).

Medicii recomanda uneori pacientilor sa-si limiteze consumul de carbohidrati. Spanacul este o legume cu continut scazut de carbohidrati, care tine diabetul sub control.

Spanacul are, de asemenea, un continut foarte scazut de calorii. Alimentele cu mai putine calorii sunt in general responsabile pentru stabilizarea nivelului de zahar din sange.

7. Prevenirea astmului

Beneficiile pentru sanatate ale spanacului se extind si la ameliorarea astmului la unii oameni. De asemenea, contine folat (o vitamina B), care este crucial pentru pacientii astmatici. Stresul oxidativ joaca un rol in astm.

Deci, consumul regulat de spanac furnizeaza vitamina C pentru combaterea stresului oxidativ. Acest lucru ajuta la tratamentul astmului si reduce episoadele. Continutul de magneziu din spanac il face foarte util pentru pacientii astmatici.

Magneziul poate fi un tratament eficient de urgenta pentru crizele de astm. Beta-carotenul poate ajuta, de asemenea, persoanele care traiesc cu astm bronsic sa isi reduca simptomele. Deci, acesti oameni pot gasi usurare adaugand spanac in dieta lor.

8. Ajuta la pierderea in greutate

Nu poti vorbi despre beneficiile pentru sanatate ale spanacului fara a mentiona pierderea in greutate. Adaugarea de frunze de spanac poate ajuta unii oameni sa piarda in greutate.

Frunzele de spanac sunt, de asemenea, sarace in calorii. Cantitatile mari de fibre regleaza, de asemenea, nivelul scazut de zahar din sange si previn constipatia. 

Cand il consumi des, beneficiezi si de o digestie adecvata. Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi spanac in dieta ta zilnica. Exista o multime de retete pe internet pe care le puteti experimenta. Spanacul iti reduce pofta de mancare si da senzatia de satietate.

9. Spanacul mentine ochiul sanatos

Spanacul crud contine substante fitochimice puternice. Se stie ca un carotenoid precum luteina obstructioneaza si previne afectarea ochilor din cauza luminii albastre vizibile.

Acest carotenoid este in spanac si protejeaza vederea. Luteina protejeaza ochii de degenerescenta maculara si de cataracta. 

Spanacul contine, de asemenea, o cantitate fiabila de vitamina A. Astfel, ajuta la formarea membranelor mucoase sanatoase pentru o vedere sanatoasa. O ceasca de spanac va ofera necesarul de vitamina A pentru o zi intreaga.

10. Preveniti Aparitia Acneei

Consumul de spanac ajuta la reducerea inflamatiei pielii pentru a preveni acneea. O pasta de apa si spanac este tot ce ai nevoie pentru a trata acneea acasa. Aplicati pasta pe fata si lasati-o timp de aproximativ douazeci de minute. Va ajuta la reducerea inflamatiilor si va scapa de excesul de ulei si murdarie.