Odata cu schimbarea sezonului vine si schimbarea incaltamintei. Va spunem cum sa preveniti si sa tratati bataturile enervante.

Bataturile, acele rani de temut care apar atunci cand te astepti mai putin din cauza excesului de caldura, umiditate si frecare a picioarelor; este mai bine sa fii pregatit sa le faci fata inainte ca acestea sa apara. Frecarea picioarelor este foarte inconfortabila si poate sa nu se vindece mult timp, asa ca este mai bine sa preveniti inainte de a fi prea tarziu.

Cum sa evitati formarea de bataturi

Exista cauze foarte frecvente pentru aparitia bataturilor, cu care cu totii am fost nevoiti sa ne confruntam cu anumite ocazii. Practicarea regulata a sportului implica expunerea excesiva la picioare, iar sportivii trebuie de obicei sa faca fata acestor consecinte nedorite.

Pentru a evita formarea de bataturi pe picioare, trebuie sa tinem cont de frecarea care apare la fiecare pas pe care il facem. Un proces in care sunt implicati agenti interni si externi precum podeaua, pantoful, soseta si piciorul, a caror importanta este aceeasi pentru toti daca dorim sa evitam acest tip de accidentare.

Daca vrem sa prevenim aparitia lui, primul lucru este sa alegem cu atentie pantofii sau pantofii pe care ii folosim. Ajuta si a nu strange prea mult sireturile si a purta sosete din tesaturi care favorizeaza transpiratia si nu sunt nici prea mari, nici prea mici. Daca intentionati sa mergeti ore in sir, asigurati-va ca nu mai exista riduri in soseta, deoarece frecarea il poate transforma intr-o vezicula dupa un timp.

Chiar daca acoperim zona afectata, cel mai bine este sa o lasam sa respire cat mai mult timp

Cel mai bine este sa-ti pastrezi piciorul cat mai uscat posibil, caldura si umiditatea nu sunt bune prietene cu bataturile. Pentru a face acest lucru, foloseste sisteme bune de ventilatie pentru a evita excesul de caldura in picior, pantofii sunt o componenta importanta, dar alegi si sa schimbi sosetele din cand in cand (mai ales daca sunt ude). Daca te pregatesti sa mergi intr-o excursie, s-ar putea sa vrei sa-ti aerisesti picioarele, astfel incat sa poata „respira”.

Cel mai bun mod de a trata bataturile

Uneori, oricat de mult ne dorim sa avem grija de picioarele noastre si sa tinem cont de incaltaminte si transpiratie, bataturile castiga batalia si se manifesta pe picioarele noastre. Odata ce s-a intamplat asta, exista modalitati foarte specifice de a trata bataturile, multe remedii care pot calma zona si va permit sa mergeti fara sa va infectati zona.

Primul lucru este sa ameliorati zona afectata cu apa calda si sapun si apoi sa decideti daca sa o spargeti sau nu: intrebarea este daca doriti sa se vindece de la sine sau daca doriti sa scurgeti lichidul inainte de timp. Daca blisterul se afla pe talpa piciorului, poate cea mai buna varianta este a doua, dar ca regula generala este indicat sa o lasati sa se vindece de la sine (atata timp cat nu deranjeaza sau deranjeaza la mers).

Daca alegeti sa scurgeti blisterul, incepeti prin a steriliza un ac cu alcool, apa clocotita sau o bricheta pentru a preveni infectia. Introduceti acul in bula blisterului, lasati lichidul sa se scurga si nu indepartati niciodata pielea. Apoi dezinfectati bine zona si acoperiti-o cu un bandaj, desi ar trebui sa o lasati sa respire cat mai mult timp. Daca ai de gand sa practici sport, bandajul este aproape obligatoriu daca nu vrei ca zona afectata sa se agraveze in timpul antrenamentului.

Cum putem preveni aparitia lor?

Aparitia bataturilor este o sarcina de asteptare pentru oricine, asa ca va lasam cateva sfaturi practice si foarte utile pentru a preveni aparitia lor:

1. Pantofi potriviti: nu trebuie sa fie prea stramti dar nici prea largi, trebuie sa gasesti marimea perfecta pentru piciorul tau. Este esential sa incerci pantofii sau adidasii inainte de a le cumpara, sa mergi cu ei in magazin si sa verifici daca sunt comozi. Cunoasterea numarului nu este suficienta, deoarece fiecare producator le face intr-un mod diferit.

A nu strange prea mult sireturile ne va ajuta sa evitam aparitia bataturilor.


2. Evitati incaltamintea predispusa la bataturi: indiferent cat de frumoasa este si cat de bine se potriveste, uneori exercitam prea multa presiune si frecare pe picioare cu anumiti pantofi, ceea ce are ca rezultat acest tip de frecare. Pantofii cu toc inalt sau slapii sunt cateva exemple clare de incaltaminte obisnuita pentru aparitia bataturilor.

3. Purtati pantofii noi prin casa inainte : este o activitate care merita sa faci sport sau daca ai de gand sa ai o perioada prelungita cu ei in picioare. Pentru a „rupe” pantofii, pur si simplu purtati-i acasa cateva ore inainte de a-i scoate pentru prima data, astfel veti avea suficient timp pentru a va adapta la forma piciorului.

4. Schimba-ti pantofii: nu trebuie sa porti aceeasi pereche de pantofi sau adidasi mai multe zile la rand, cel mai bine este sa ii schimbi cat mai repede. Procedand astfel, modifici si punctele de frecare ale picioarelor si prin urmare aparitia bataturilor va fi mai mult in orice zona, va fi mai complicat.

5. Faceti cumparaturi dupa-amiaza: poate parea o prostie dar s-a demonstrat ca picioarele se umfla pana la 8% pe parcursul zilei. Dupa-amiaza este momentul in care picioarele sunt mai mari, asa ca ar trebui sa profitati de ocazie pentru a cumpara pantofi, deoarece veti evita frecarea mai tarziu.

6. Picioare curate si uscate: pielea, panza sau tesatura sunt materiale respirabile care va vor ajuta sa pastrati umezeala si sa permita evaporarea transpiratiei de pe picioare. La aceasta se adauga si posibilitatea de a merge mereu fara agenti externi: pietrele, crengutele sau nisipul din interiorul pantofului vor favoriza frecarea si deci aparitia bataturilor.

7. Sosete: Luati in considerare sosetele fabricate din materiale sintetice cu uscare rapida care vor ajuta la controlul umiditatii. Poate fi intelept sa optati pentru sosete sport captusite sau daca drumetia (sau plimbarea) va fi lunga, chiar puneti o soseta subtire peste una mai groasa.

8. Lubrifiant sau banda: daca esti o persoana predispusa la formarea de bataturi, remediul este mai bun decat boala. Pentru aceasta puteti folosi lubrifiant, benzi sau petice de material adeziv in zonele predispuse la frecare. In orice farmacie vei gasi o gama larga de produse care se potrivesc nevoilor tale.

9. Utilizarea branturilor: asigurati-va ca branturile pe care le cumparati sunt confortabile, va ofera suport si o potrivire mai buna in interiorul incaltamintei. Alege branturi detasabile, acestea sunt realizate din diferite materiale pe care le poti alege in functie de situatia cu care te confrunti, precum neopren, umplut cu gel sau spuma cu memorie.