Nu este o crima sa vrei sa arati stilat, dar bunele intentii nu sunt intotdeauna suficiente. Mult prea multi barbati, inclusiv eu, au cazut victime ale unor greseli de stil obisnuite. Sunt aici pentru a te ajuta sa eviti greselile jenante si sa arati mereu cat mai bine.

1. Stilul de gandire inseamna moda

Un lucru este sa fii stilat; e altceva sa fii la moda. Una este despre cultivarea unui simt personal al gustului si exprimarea prin propria alegere a tinutelor si a aspectului. Celalalt este despre urmarirea tendintelor si conformarea cu modul in care se imbraca si arata altii, folosindu-si gandurile pentru a informa ce porti si ce estetica iti place.

Poti fi stilat si la moda; De asemenea, poti fi stilat intr-un mod mai atemporal care nu implica tendinte sezoniere. Stilul personal se bazeaza pe gustul personal . Aici, la Modern Ratio, oferim sfaturi despre ceea ce poate fi elegant sau nu, dar in cele din urma depinde de dvs. sa decideti ce parti doriti sa tineti cont si ce parti doriti sa ignorati.

In mod similar, sa te imbraci bine nu inseamna sa te imbraci.

2. Purtarea de haine prea mari

Majoritatea baietilor care abia isi incep calatoriile stilistice se tem prea mult de hainele care au dimensiunea potrivita pentru cadrul lor. Multi dintre noi au crescut purtand camasi si pantaloni prea mari si am devenit atat de conditionati sa credem ca „loose” este normal si acum suntem constienti ca purtam ceva mai stramt – poate pentru ca nu vrem sa aratam deplasat, sau poate pentru ca nu vrem sa fim metrosexuali sau hipsteri.

Dar daca hainele tale nu se potrivesc corect, atunci va arata neglijent, indiferent de ce ai face cu ele. Daca esti slab, hainele supradimensionate nu te vor face sa pari mai mare; vei arata ca un copil care inoata in hainele tatalui. Daca sunteti supraponderal, hainele supradimensionate nu va vor acoperi marimea; vei arata ca un slob care nu stie mai bine. De fapt, stilurile potrivite te fac sa arati mai slaba.

Vei arata cel mai bine atunci cand hainele tale iti imbratiseaza corpul fara sa te sufoce. Nu trebuie sa fie strans, dar ar trebui sa se potriveasca . Fit este rege. Fa-o corect si totul va urma.

3. Ignorarea impactului pantofilor

Poate fi greu de crezut, dar 80% din aspectul unei tinute se rezuma la perechea de pantofi pe care o porti. Sceptic? Puteti incerca un experiment acasa pentru a vedea singur: mai intai, purtati un tricou, pantaloni chino, pantofi sport si faceti o fotografie; apoi, poarta exact aceeasi imbracaminte, cu exceptia schimbului de adidasi cu o pereche de cizme; apoi, pastreaza tinuta, dar schimba cizmele cu pantofi rochie.

Ai fi surprins de cat de drastic diferita va aparea o tinuta pur si simplu purtand un stil diferit de incaltaminte. De aceea este atat de important sa absolviti pantofii sport! Nu ca adidasii sunt rai, dar refuzul de a purta altceva decat adidasi este o modalitate de a-ti limita serios simtul stilului si ce fel de vibratie le dai celor din jur.

4. Purtarea sosetelor atletice cu totul

Intre 5 si 25 de ani nu purtam altceva decat sosete albe de atletism care se opreau la glezne. In mintea mea, singura alternativa era sa port „sosete de imbracaminte”, iar pentru mine, sosetele de imbracaminte erau potrivite doar cu „pantofi de imbracaminte”. Si avand in vedere ca nu am purtat niciodata pantofi de imbracaminte, era logic sa port doar sosete de sport albe.

Dar exista o cale de mijloc! Poti purta sosete inalte pana la gambe din bumbac si lana in tot felul de culori, iar acestea sunt potrivite pentru tot felul de incaltaminte: adidasi, cizme, mocasini, derby-uri, chiar si pantofi de barca in functie de stil.

Sosetele albe de atletism – sosetele albe in general, sa fiu sincera – trebuie purtate doar cu antrenori, atunci cand faci ceva atletic. In caz contrar, o soseta inalta pana la gamba lejera sau semi-formala ar trebui sa fie principala ta alegere. Poate ca nu pare mare lucru, dar din cand in cand cand sosetele tai ies cu ochiul din mansetele pantalonilor, albul stralucitor va strica orice tinuta eleganta.

5. Te bazezi prea mult pe negru

Una dintre cele mai comune greseli de stil facute de barbati este sa se bazeze tot timpul pe negru. Negrul este o culoare sigura atunci cand tot ceea ce porti sunt tricouri, hanorace, blugi si adidasi. Dar odata ce absolvi si incepi sa porti nasturi, pulovere, pantaloni chino, esarfe, blazere, cizme si toate celelalte tipuri de haine disponibile in lume? Negrul trebuie evitat.

Veti afla in curand ca negrul este o culoare prea puternica pentru a se potrivi in majoritatea tinutelor casual si chiar in multe tinute formale. Pantofii, pantalonii si costumele negre amintesc prea mult de smokingul (extrem de formal) si de tinuta funerara (extrem de dur). Centurile negre trebuie purtate numai cu pantofi negri. Camasile negre cu nasturi sunt potrivite doar ca imbracaminte de club.

Daca aveti nevoie de culori sigure in garderoba dvs., ramaneti la tonuri de pamant: bleumarin, masliniu, bej, castaniu. Acestea sunt mult mai versatile decat negrul in tinutele casual, iar tinutele tale vor arata mult mai interesante.

6. Iti pasa prea mult de „regulile de stil”

Sigur, unele indrumari sunt mai importante decat altele, deoarece majoritatea ghidurilor au fost testate in mod repetat de-a lungul deceniilor si secolelor. Exista o multime de sfaturi de stil, deoarece sfatul respectiv s-a dovedit, in general , ca are ca rezultat un aspect mai inteligent si mai multa incredere. Dar la sfarsitul zilei, daca vrei sa arati intr-un anumit fel, este chemarea ta.

Vrei sa-ti nasturi nasturele de sus de pe camasa chiar si fara cravata? Du-te. Vrei sa porti pantofi de barca cu sosete? Lasa sa se intample. Vrei sa porti o camasa de culoarea vinului cu pantaloni de culoarea vinului si fara curea? Nu ma lasa sa te opresc. Atata timp cat intelegeti de ce exista anumite linii directoare, nu ezitati sa va eliberati si sa va deschideti propriile trasee de stil.

7. Neglijarea fetei si a parului

Exista mai mult in stilul personal decat imbracaminte. De fapt, s-ar putea argumenta ca este si mai important sa ai grija de fata ta si de par inainte de a incepe sa-ti modernizezi garderoba. Pielea saraca, barbile neingrijite si o tunsoare prosteasca vor anula majoritatea – daca nu tot – efortul pe care il depui intr-o imbracaminte eleganta, care se potriveste.

Si nu uitati de igiena! Este un element invizibil de stil prin faptul ca iti afecteaza sanatatea si increderea. Fara sanatate buna si incredere puternica, veti arata deplasat in orice tinuta pe care incercati sa le rockati.

8. Purtarea pantalonilor si camasilor prea lungi

La fel ca in cazul hainelor largi, daca hainele tale sunt prea lungi, ele se vor ingramadi si te vor face sa arati ca si cum ai purta haine de mana (desi nu este nimic in neregula cu asta daca se potrivesc bine). Inca o data, este vorba despre potrivirea potrivita. Cand vine vorba de greselile comune de stil pe care le fac barbatii, aceasta este usor de evitat.

Pantalonii ar trebui sa ajunga in varful pantofilor. E bine daca arati niste sosete sau glezne. Evitati doar baltoaica temuta de pantaloni de pe pantofi. La fel si cu camasile. Luati-le suficient de lungi pentru a fi fixate in siguranta sau, daca sunt desfacute, ar trebui sa loveasca chiar sub talie.

9. A fi tare

Nu spun sa nu porti o camasa cu imprimeu neon din anii 80, dar poate daca o parte a ansamblului tau este zgomotos, atenueaza restul. Cu exceptia cazului in care, bineinteles, te indrepti catre o petrecere sau un concert unde asta este ideea. Cu totii l-am vazut pe bietul tip cu o camasa nebuneasca cu model combinata cu pantaloni in carouri, sosete cu buline si chiar o sapca imprimata. Nu trebuie sa porti toate lucrurile dintr-o data. Vei iesi in evidenta, dar din toate motivele gresite.