aVirusul care a declansat noul focar de gripa porcina este diferit de precedentii. Acesta poate fi transmis de la om la om, adica persoanele care nu au intrat in contact direct cu porcii infectati pot face boala.

Gripa porcina este un virus  gripal de tip A, care apare in cazul porcinelor afectand apartatul respirator al acestora.

Gripa porcina se poate raspandi foarte usor la animale si doar ocazional poate trece la oameni. In general, persoanele care iau acest virus sunt cele care intra in contact direct cu animalele bolnave.

Trebuie specificat faptul ca gripa porcina nu poate fi luat in urma consumului de carne de porc, ci doar pe cale aeriana de la om la om.
Simptomele gripei porcine sunt similare celei umane, acesta fiind un minus in descoperirea a acestui virus.

Simptomele gripei porcine:
-febra,
-frisoane,
-cefalee,
-dureri musculare si de articulatii,
-dureri de gat,
-lipsa apetitului,
-tuse seaca,
-stare generala alterata.

Gripa porcina la oameni poate trece de la forme usoare pana la unele grave, chiar mortale.
Exista un vaccin impotriva acestei boli, dar nu se aplica pentru om, doar pentru porci. Acesta corespunde unei tulpini precedente a virusului, ceea ce il face mai putin eficient in momentul actual.
Este bine de stiut faptul ca vaccinul impotriva gripei umane nu protejeaza impotriva gripei porcine.

Protejarea de gripa porcina se poate face prin evitati contactului direct cu oameni care prezinta simptome ca febra, tuse, dureri de gat, spalarea cat mai deasa pe maini, evitarea locurilor aglomerate si nu in ultimul rand  o viata echilibrata si sanatoasa.

Spre deosebire de gripa umana,  cea porcina nu poate fi tratata acasa.
In cazul in care credeti ca aveti  simptomele gripei porcine si ca ati intrat in contact cu persoane care s-au intors de curand din afara tarii este recomandat sa consultati un medic specialist sau sa mergeti la spitalele de boli infectioase!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here