Toate rochiile au un dublu scop. În primul rând, ele ne acoperă corpul, dar nu oricum, ci într-un mod minunat, în funcție de propriile gusturi. Croiala și materialele folosite diferă în funcție de ocazie și de condițiile meteorologice. Rochia a evoluat odată cu transformarea universului modei, fiind adaptată în funcție de epocă și chiar de climat. Multe stiluri au dispărut la fel de repede cum au și apărut, iar altele au continuat să evolueze în ritmuri diferite.
Ca orice altceva, rochiile îndeplinesc un scop stabilit. Din fericire, încă se găsesc diverse detalii cu privire la parcursul lor prin istorie, iar un rol important l-au avut rochiile negre.
Printre multe alte realizări importante, fabuloasa creatoare de modă Coco Chanel este cunoscută pentru crearea primei Little Black Dress. Și de atunci, femeile din fiecare generație au adoptat ideea că nicio garderobă nu este cu adevărat completă fără o rochie neagră perfectă. Femeile purtau haine negre de zeci de ani, înainte ca faimoasa Chanel să-și pună amprenta în acest fel. Rochiile negre au fost incredibil de proeminente în timpul erei victoriene, fiind purtate cu o anumită frecvență. Ele erau reprezentative și pentru clasa muncitoare în timpul secolului al XIX-lea; servitoarele, menajerele și femeile de curățenie aveau adesea rochii negre ca uniforme, deoarece culoarea închisă ascunde murdăria și alte pete inestetice.
Rochiile negre au rămas la modă din mai multe motive. Industria cinematografică a avut un impact uriaș asupra tendințelor în modă și, pe măsură ce filmele technicolor au devenit norma, regizorii au ales ca actrițele să poarte rochii negre, astfel încât culorile să nu apară distorsionate pe ecran. În cele din urmă, femmes fatales de la Hollywood au fost adesea îmbrăcate în little black dresses pentru a simboliza alura lor misterioasă. Și uite așa se face că aceste articole vestimentare au devenit unele dintre cele mai cunoscute ținute inspirate de vedete, marea lor influență răsunând de-a lungul anilor și făcându-și loc chiar și pe covoarele roșii din prezent.
Se speculează că Tarkhan este numele celei mai vechi rochii din lume, aceasta fiind creată și purtată în Egipt cu nu mai puțin de 5000 de ani în urmă. Există și argumentul potrivit căruia alte predecesoare bucuraseră deja doamnele și domnișoarele. Originea rochiilor poate fi urmărită până în punctul în care nu se vorbea încă de orașe, ci doar de grupuri sociale sau triburi. Pentru ca un trib să poată fi distins de altul, s-au creat mai multe criterii, unul dintre acestea referindu-se la piesele vestimentare, respectiv rochiile. Epocile timpurii au prezentat asemănări în ceea ce privește țesăturile și stilurile. Potrivit istoricilor, cele mai frecvent utilizate materiale au fost inul pur, pielea de animal și mătasea, în timp ce statutul social și vremea au fost factorii determinanți majori în utilizarea și stilul țesăturilor.
Deloc surprinzător, stilurile vestimentare au evoluat drastic de-a lungul anilor, deceniilor și chiar secolelor. Frumusețea și eleganța au fost primordiale, fiecare ocazie și sezon având tendințele sale variate de îmbrăcăminte exotică. În mod interesant, rochiile au evoluat doar prin modificarea anumitor părți. Prin urmare, tendințele s-au concentrat doar pe mâneci, decolteuri, talie, umeri sau pe tivuri.
În ziua de astăzi, totul este mai diversificat ca niciodată, podiumurile de modă fiind abundente în rochii uimitoare. Unele dintre aceste tendințe includ chiar tricouri supradimensionate devenite rochii, blazere, rochii maxi și multe altele. A devenit normal și ca moda vintage să se infiltreze în stilul vestimentar al multora. Ce se putea vedea pe stradă în anii ’80, de exemplu, e din nou pe val. Tot ce e clasic, nu se va demoda niciodată. Designerii nu trec cu vederea acest aspect și reîmprospătează tot ceea ce are nevoie de un suflu nou, ca apoi să prindă aripi pe podium și până în dulapurile oamenilor.
Și, în ciuda insinuării că hainele de noapte, adică pijamalele, trebuie purtate după lăsarea întunericului în intimitatea casei cuiva, cămășile de noapte au început să treacă granițele dormitorului în ultimii ani și să apară pe podiumuri și la diverse ocazii cu o oarecare regularitate. Lenjeria de dormit ca și îmbrăcăminte de zi provoacă unul dintre fundamentele de bază ale etichetei vestimentare tradiționale. Respectul pentru confort este la mare căutare în ultimul deceniu și, în multe privințe, folosirea pieselor vestimentare de dormit într-un context diferit este o extensie logică a aprecierii acestei valori.