O schimbare este o provocare, o aventura pe care de cele mai multe ori o intreprindem partial sau total orbeste. Fie la bine, fie la rau, schimbarea ne obliga sa ne confruntam cu incertitudinea a ceea ce se va intampla si sa abandonam acea plasa de siguranta cu care eram obisnuiti.

Alegerea unui drum putin cunoscut, pe care nu se afla urmele noastre, este un exercitiu de curaj si adesea si de inteligenta . Ne este greu sa navigam pe cei inospitalieri, chiar si atunci cand acest nou mod se presupune a fi mult mai bun decat precedentul, fie ca este vorba de a face fata unui job cu mai multa responsabilitate, de a include o rutina de exercitii in viata noastra de zi cu zi sau de a incepe o relatie.

Desi schimbarea este in bine, este un proces si, ca atare, trebuie sa trecem printr-o serie de etape cu starile si consecintele lor emotionale respective. In plus, trebuie sa avem in vedere ca creierul nostru prefera permanenta, stabilitatea si sentimentul de securitate pe care il ofera ceea ce se stie; prin urmare, uneori, ne joaca feste, generand indoieli si folosind nostalgia pentru a ne retine.

Prin urmare, sunt schimbari care, desi ne conduc la ceea ce ne dorim atat de mult, ne fac si rau. Intr-un fel, schimbarea inseamna a ne lua ramas bun de la ceea ce pana acum facea parte din viata noastra, fie ca sunt obiceiuri, oameni sau situatii. Acum, ce putem face pentru a gestiona acest sentiment de pierdere?

Cand bate vanturile schimbarii, unii construiesc ziduri. Altele, mori.

A-ti lua ramas bun, unul dintre cei mai dificili pasi

A incepe o noua etapa inseamna a lasa inca una in urma si, pentru ca totul sa mearga bine, cel mai bine este ca ultima sa fie finalizata. Adica nu lasam nicio problema in puncte suspensive sau in asteptarea unui raspuns. Pentru aceasta, este necesar sa ne luam ramas bun, dar nu este intotdeauna usor, deoarece necesita o doza mare de curaj si o intelegere clara a ceea ce ne dorim pentru noi insine. Si totusi, este inca complex.

A-ti lua ramas-bun de la ceea ce am facut sau simtim pana acum presupune sa ne asumam si sa gestionam ceea ce simtim despre asta. De exemplu, daca ne-am hotarat sa divortam pentru ca credem ca este cel mai bine pentru noi si ca astfel ne va fi mai bine, trebuie sa gestionam tristetea pe care o simtim pentru ruperea relatiei cu cealalta persoana. Desi este o schimbare in bine, despartirea ne va provoca si durere.

Daca nu ne gestionam bine sentimentele, ele ne pot incetini procesul de transformare ; adica sa impiedicam schimbarea prin amanarea inchiderii etapei in care ne aflam. Poate fi din frica, din nehotarare sau poate din frica de ceea ce cred altii. Ideea este ca, daca nu ne gestionam bine starea emotionala, ramanem prinsi. De aceea este important sa fie clar ca durerea, tristetea si chiar furia pot fi uneori asociate cu schimbarea in bine.

Pentru a ne ajuta sa mergem inainte, ne putem intreba ce ne motiveaza sa ramanem asa, ce ne asteapta daca facem pasul si ce este ceea ce nu vrem sa pierdem ? Raspunsurile la aceste intrebari vor clarifica calea si framantarile emotionale pe care le simtim. Ne vor aminti de motivul pentru care am decis sa ne schimbam.

Odata ce indoielile sunt lamurite, trebuie sa acceptam durerea;  adica sa trecem prin disconfortul de a lasa in urma etapa noastra de omizi si de a fi fluturi. De asemenea, sa ne amintim ca o schimbare este intotdeauna un schimb de pierderi si castiguri intre sinele nostru trecut si sinele nostru viitor, printr-un singur mod: eul actual. Astfel, este important sa identificam la ce ne luam ramas bun si oportunitatile pe care le cautam facand schimbarea.

Viata nu este o problema de rezolvat, ci o realitate care trebuie experimentata.

Accepta noua etapa cu responsabilitate

Adio la ceea ce a facut parte din viata noastra nu este punctul final al procesului de schimbare, nici macar ultima sectiune a capitolului. Odata trecuta etapa anterioara, trebuie sa ne deschidem catre noua realitate, generata de noua atitudine si repertoriul actualizat de comportamente. O realitate plina de incertitudine care ne va cere, dincolo de schimbarea planificata, un proces de adaptare la consecinte.

Schimbarea ne impinge intr-un univers de posibilitati in care atitudinea noastra actioneaza ca o busola. Prin urmare, atitudinea cu care o confruntam depinde de noi. Gestionarea lumii noastre emotionale este necesara si in aceasta noua etapa: aici devine foarte important sa ramanem calmi, sa ne amintim acele momente in care, rataciti, ajungem in sfarsit sa ne regasim.

Vor fi aspecte ale noii situatii pe care ni le par placute, altele de care poate nu le constientizam si chiar unele care nu ne plac foarte mult. Dar, in cele din urma, vointa si responsabilitatea de a ramane acolo sunt ale noastre. Cheia este sa nu ne pierdem pe aceasta noua cale.

Dupa cum putem vedea, schimbarile in bine pot fi dureroase, deoarece inseamna sa ne luam ramas bun de la o parte din istoria noastra. Demisia este pretul de platit atunci cand vrem si trebuie sa pornim intr-o noua etapa.

Am invatat ca nu poti merge inapoi, ca esenta vietii este sa mergi inainte. Viata, intr-adevar, este o strada cu sens unic.