Pe lista de obiecte pe care probabil ca ar trebui sa le spal in mod regulat, dar desigur nu o fac, bijuteriile ocupa locul doi, dupa pensulele de machiaj. Mai precis, rar imi curat colectia de cercei, ceea ce este ironic, avand in vedere ca cerceii sunt singurele bijuterii pe care le port in mod constant, zilnic, in afara de verighetele mele. Acest lucru se datoreaza, partial, pentru ca sunt lenesa cand vine vorba de sarcini plictisitoare, dar si pentru faptul ca nu am idee de unde sa incep cand vine vorba de cum sa curat cerceii, probabil ca are ceva de-a face si cu asta.
Pentru inceput, este important sa stii cat de des ar trebui sa ai grija de accesoriile tale. Alerta spoiler: este probabil (mult) mai des decat faci deja. In mod ideal, ar trebui sa curatati orice cercei pe care ii purtati zilnic, nu doar o data pe zi, ci de doua ori pe zi — o data dimineata si o data la noapte. Aceleasi reguli se aplica si pentru cerceii pe care ii purtati ocazional. Ele ar trebui sa fie curatate inainte de a le purta, iar dupa ce le indepartati pentru a fi depozitate. In cele din urma, cerceii de argint ar trebui curatati „cel putin o data pe luna chiar si atunci cand nu sunt purtati in mod activ”, deoarece se pateaza in mod natural in aerul expus.
Daca aceasta este o veste socanta pentru tine, fii sigur ca nu esti singur. Dar, in timp ce o rutina de lustruire atat de riguroasa ar putea parea inutila, nu este importanta doar pentru longevitatea bijuteriilor tale, ci este importanta si pentru scopuri de salubritate si o buna igiena a urechii (denumita in continuare va ajuta la prevenirea infectiilor).
Deci, acum ca stiti cat de des ar trebui sa va curatati cerceii, urmatorul pas este sa stiti cum sa va curatati corect cerceii pentru a va asigura ca nu va deteriorati bijuteriile. Am rugat cativa experti din spatiu sa-si impartaseasca cele mai bune sfaturi, mai jos.
Unele materiale vor necesita mai multa ingrijire decat altele
Anumite materiale necesita un pic mai mult timp, dincolo de timpul pe care il dedicati pentru a le slefui. De exemplu, vermeilul de 18k Mejuri este mai durabil decat umplut cu aur, asa ca Lancon spune ca ar trebui sa indepartati aceste piese inainte de a face dus sau de a va antrena, in timp ce aurul de 14k al marcii, desi este un metal pretios, nu se va oxida sau nu se va decolora din cauza expunerii la apa. .
Fii delicat
Exista un motiv pentru care bijuteriile vin cu o eticheta de avertizare care subliniaza ca articolele trebuie manipulate cu grija. Acest lucru este valabil mai ales pentru cerceii care contin materiale mai sensibile, cum ar fi opalele poroase sau argintul care se pot oxida cu usurinta. Pentru aceste tipuri de materiale, veti dori sa utilizati produse de curatare blande pe stalpi pentru a indeparta orice acumulare de sebum, precum si Q-tips inmuiate in solutii aplicabile pentru a curata zonele mai stranse. Evitati sa compensati dintele sau sa indepartati pietrele din bijuterii. Folositi o carpa de lustruit pentru a straluci suprafetele expuse.
Spalatul cu apa si sapun functioneaza pe argint
Pata este, din pacate, inevitabila pe cerceii de argint (sau pe orice bijuterie din argint), mai ales dupa ce orice acoperire suplimentara, cum ar fi rodiul, dispare. Cu toate acestea, unii oameni pateaza intentionat argintul pentru un aspect de „patina”. Daca este cazul (daca iti patezi argintul intentionat), o curatare delicata cu apa si sapun va indeparta orice material biologic din accesoriu.
Cum sa curatati cerceii:
Produsele chimice de curatare sunt necesare pentru a reda luciul argintului
Daca in mod ideal ati dori sa eliminati oxidarea argintului in intregime, exista substante chimice specifice de curatare a argintului care indeparteaza patarea si nu vor deteriora argintul. Cu toate acestea, acesti agenti sunt putin mai abrazivi decat substantele chimice pentru curatarea aurului, asa ca este foarte recomandat sa utilizati o carpa pentru lustruirea bijuteriilor pe suprafete mai largi ale cerceilor de argint.
Fluidele groase de lustruit trebuie indepartate cu microfibra
Asta sau o carpa de lustruit foarte moale. Acest lucru se datoreaza faptului ca substantele chimice ramase de pe cercei tai se vor nisipi de pe suprafata intr-un ritm extrem de lent. Pielea poate reactiona si la aceste substante chimice.
Inmuiati bijuterii fine intr-o solutie DIY
Intr-o criza de timp? CEO-ul The Clear Cut, Olivia Landau ne-a spus un mic secret: va puteti inmuia bijuteriile fine (cercei, pandantive, coliere sau orice este platina, aur de 14K/18K cu diamante) intr-o solutie DIY de apa calda si o cantitate de sapun de vase de marimea unui bob de mazare. Dupa 15 minute, „utilizati periuta de dinti pentru a indeparta usor murdaria ramasa – asigurati-va ca intrati in toate colturile”, spune Landau. „Clatiti-l sub o chiuveta cu scurgerea acoperita si, in final, uscati-l cu un prosop de hartie.”
Investeste intr-un kit de ingrijire a bijuteriilor
Potrivit Lancon, una dintre cele mai usoare moduri de a ramane la curent cu igiena cerceilor este sa investesti intr-un kit de ingrijire a bijuteriilor, cum ar fi Mejuri Jewelry Care Kit, care consta intr-un spray de curatare, o carpa de lustruit 100% bumbac care a fost tratata cu un agent anti-patarire si o perie pentru a va mentine piesele sa arate cat mai bine. Pentru a obtine cele mai bune rezultate folosind aceste instrumente, spune Lancon, „pur si simplu slefuiti-va piesele pana cand orice imperfectiuni sau semne nu mai sunt vizibile”. De asemenea, este important sa fii atent la materialele din care sunt fabricate bijuteriile tale atunci cand folosesti agenti anti-pata in rutina ta.
Utilizati un instrument special pentru curatare
Poti folosi Bling Brush, tot ce trebuie sa faceti este sa frecati usor solutia de sapun din pix peste pietre, sa clatiti cu apa calda si, daca aveti timp, sa va uscati bijuteriile pentru a le spori stralucirea.