Iti amintesti cand medicii au spus sa eviti alimentele bogate in zahar, cum ar fi bomboanele? Gandul a fost ca zaharul din alimente va afecteaza  nivelul de glucoza din sange  si riscul de boli de inima. 

Se estimeaza ca 463 de milioane de oameni din intreaga lume traiesc cu diabet zaharat in 2019, pe baza rezultatelor Federatiei Internationale de Diabet. Desi exista medicamente si tratamente recomandate pentru gestionarea acesteia, puteti face viata mai confortabila atunci cand, ca persoana cu diabet, eviti anumite alimente.

Principala provocare in timp ce traiesti cu diabet este sa stii ce alimente sa mananci, cate alimente sa mananci si ce alimente ar trebui limitate.

O dieta sanatoasa va poate ajuta sa controlati sau chiar sa opriti diabetul. Cu toate acestea, un dezechilibru in alimentatia ta ar putea da nastere la hipoglicemie, care te-ar putea pune in coma. 

Diabetul vine cu atat de multe efecte secundare, cum ar fi durere continua, oboseala, leziuni oculare, tulburari de auz si crize de depresie. 

A sti exact ce alimente sa eviti in cazul diabetului este inca una dintre cele mai bune modalitati de a controla boala.

Am enumerat in acest articol zece alimente de evitat daca aveti diabet. Pe baza sugestiilor expertilor in sanatate si nutritie. Nu numai ca vei reduce simptomele, dar vei imbunatati starea generala de sanatate, vei creste energia si vei trai o viata mai buna daca eviti sa consumi majoritatea alimentelor de pe aceasta lista. 

Iata alimente pe care ar trebui sa le evitati daca aveti diabet.

1. Paine alba si paste

Cu cateva decenii in urma, graul pentru prepararea painii era sanatos, natural si foarte hranitor. Cu toate acestea, din motive de profit, graul a fost lipsit de nutrienti, motiv pentru care se numeste faina alba.

Painea alba si pastele provin din graul modern, care are putini sau deloc nutrienti, ceea ce le face daunatoare pentru ficat si sange.

Asadar, daca ai diabet, este bine sa eviti orice facut din faina alba. In schimb, alegeti cereale integrale, cum ar fi orezul brun, meiul si fulgii de ovaz. 

2. Zahar

Nimeni nu ar trebui sa-ti spuna ca zaharul este unul dintre principalele alimente de evitat daca traiesti cu diabet. Prin zahar, ne referim la zahar procesat pe care il adaugati la ceai, cafea si bauturi. Consumul excesiv de zahar va va agrava diabetul prin cresterea cantitatii de zahar din sange. 

Evitarea zaharului va va ajuta nu numai sa va gestionati diabetul, ci si sa depasiti pofta de zahar. Cercetarile arata ca persoanele care mananca mai putin sau deloc zaharuri procesate obtin mai multa energie, dorm mai bine si reduc anxietatea si depresia. 

3. Cereale indulcite

La suprafata, cerealele arata foarte inocente si ar trebui. Multe tipuri de cereale au astazi atat de mult zahar incat vor face viata mizerabila pentru o persoana care traieste cu diabet.

Inainte de a va manca cerealele, incercati sa aflati cantitatea de zahar pe care o contine. Asociatia Americana de Diabet recomanda sa luati cereale care contin sub 6 grame de zahar, cu 3 grame de fibre per portie.

Cand vine vorba de cereale, zaharul are multe pseudonime, iar expertii in nutritie au observat ca apar de mai multe ori in acelasi produs. Cercetati-va si alegeti ce cereale va fi cea mai buna pentru dvs. 

4. Fructe uscate

In ultimii ani, fructele uscate au devenit populare. Sunt mai putin de lucru de consumat, depozitate pentru o perioada mai lunga si sunt foarte gustoase. Nu exista apa in fructele uscate, care concentreaza fiecare ingredient, inclusiv nutrienti, vitamine, minerale si zahar.

In loc de fructe uscate, luati fructe naturale. Veti obtine o cantitate buna de fibre de calitate si cantitatea potrivita de nutrienti si va veti bucura de gustul delicios.

5. Alimente ambalate

Datorita unui stil de viata activ, multi oameni mananca acum alimente ambalate. Pentru persoanele fara diabet, un consum moderat de astfel de alimente poate fi in regula. Daca aveti diabet, substantele chimice utilizate in unele dintre aceste alimente ar putea inrautati lucrurile pentru dvs. 

Pe langa zaharul din sange, persoanele cu diabet trebuie sa fie atenti si la stresul pe care il pun asupra unor organe precum rinichii si ficatul. Alimentele ambalate contin o multime de enzime si substante chimice artificiale care exercita presiune asupra ficatului si agraveaza diabetul. 

6. Cartofi prajiti

In timp ce alimentele ambalate contin substante chimice, cartofii prajiti au o multime de grasimi nesanatoase. Cartofii prajiti sunt creati din ingrediente amidonoase, bogate in carbohidrati, care au tendinta de a va creste nivelul de zahar din sange. 

Uleiurile nesanatoase din cartofii prajiti sunt, de asemenea, asociate cu productia de compusi toxici, cum ar fi aldehidele, despre care se stie ca cauzeaza inflamatii, boli de inima si cancer. 

7. Suc de fructe

Multi oameni cred ca sucul de fructe este perfect in regula, deoarece este natural. Adevarul este ca sucul de fructe contine la fel de mult zahar ca si soda, facandu-l unul dintre alimentele de care sa nu tii.

In loc de suc de fructe, poti lua apa cu lamaie, care furnizeaza mai putini carbohidrati si zahar in sange. Unii oameni incearca, de asemenea, sa ia ceai cu adaos de zahar pentru a inlocui sucul de fructe. 

8. Bauturi racoritoare si suc

Exista cel putin 12 cuburi de zahar intr-o sticla de bautura racoritoare. Persoanele cu diabet nu ar trebui sa se apropie de bauturi racoritoare din orice motiv. Cand iei o bautura racoritoare, iti creste nivelul de zahar din sange, iar rezultatele sunt un atac catastrofal de simptome si reactii dureroase. 

O alternativa la bauturile racoritoare si sucurile zaharoase pentru persoanele cu diabet este apa. Pentru a condimenta lucrurile, puteti incerca ceaiul verde, care are un efect pozitiv asupra starii generale de sanatate.

In plus, cafeaua si laptele cu continut scazut de grasimi sunt, de asemenea, alegeri excelente. Unii incearca chiar si sucul Karela, facut din macinarea pepenilor amar cu coaja aspra.

Contine Charantin, care ajuta la normalizarea nivelului de zahar din sange si la controlul natural al diabetului. 

9. Conserve cu zahar adaugat

Un procent mare din alimentele disponibile la magazinele alimentare sunt fie conservate, fie ambalate. Pentru persoanele fara diabet, nu exista probleme. Daca ai de-a face cu probleme de zahar din sange, trebuie sa fii atent. 

Evitarea conservelor este cea mai buna alegere pentru diabet. Totusi, daca trebuie sa mananci conserve, asigura-te ca nu a ramas mult timp pe rafturi. De asemenea, ar trebui sa fiti atenti la conservele cu zahar adaugat si sa le evitati cu totul.

Fiecare pacient cu diabet ar trebui sa se educe cu privire la toate pseudonimele pentru zahar utilizate de producatori, astfel incat sa le poata identifica pe eticheta alimentelor si sa-l evite. 

10. Pasari de curte cu piele

Expertii medicali recomanda ca carnea rosie este alimente de evitat in cazul diabetului. Ca inlocuitor, ar trebui sa ia carne de pasare si carne alba. 

Cu toate acestea, atunci cand luati carne de pasare, evitati sa consumati pielea. Pielea este plina de grasime, ceea ce va poate afecta grav nivelul zaharului din sange. 

Invata sa mananci carne de pasare fara piele, indiferent de tentatie. Exista mai multe retete online pe care le puteti descarca si utiliza gratuit pentru a pregati mancaruri delicioase si gustoase din carne de pasare, excluzand pielea. 

Sanatatea ta este esentiala, iar luarea in considerare a obiceiului tau alimentar si a ceea ce pui in corpul tau este unul dintre cei mai importanti pasi pentru a trai o viata sanatoasa ca persoana cu diabet.