Descoperirea metodelor de izolare si cultivare a celulelor stem in 1998 a adus o noua speranta cercetatorilor si medicilor din lumea intreaga. Acestia cred ca, in viitor, tratamenul cu aceste celule va putea vindeca boli grave, considerate incurabile in ziua de azi.

Tehnica recoltarii celulelor stem din cordonul ombilical merita celulele-stemluata in considerare atunci cand esti insarcinata, fiindca poate salva viata copilului tau si poate chiar si a ta.

Transplantul de celule stem poate vindeca in momentul de fata peste 70 de boli, iar medicina este in plin progres.

Boli precum Alzheimer, atrofii musculare, leucemii, cancere si alte boli pot fi tratatate cu celule stem, iar cercetatorii studiaza acum tratamentul cu celule stem in bolile mostenite.

Celulele stem reprezinta baza organismului uman. Ele au proprietatea de a se reinnoi continuu prin diviziune celulara si se pot diferentia intr-o varietate larga de celule specializate. Exista trei categorii de celule stem: celule stem embrionare, celule stem din cordonul ombilical si celule stem adulte.

Celulele stem embrionare au rolul de a se transforma in celule specializate din care se va forma embrionul, iar mai apoi fetusul. Cele din cordonul ombilical sunt celule multipotente care se pot diferentia intr-un numar limitat de celule specializate si pot fi prelevate si conservate dupa nasterea fatului. Celulele stem adulte se gasesc atat la adult, cat si la copil si au rolul de a inlocui celulele distruse sau moarte cu altele noi.

Prima banca privata de celule stem din Romania, cu sediul central la Cluj-Napoca, a inceput sa proceseze si sa stocheze sange placentar prelevat de la nou-nascuti, in luna iulie 2008.

Totodata, la inceputul lunii noiembrie 2008 s-a deschide prima banca publica de celule stem din Romania, in cadrul Spitalului Judetean din Timisoara, iar in luna martie a acestui an, o astfel de banca s-a deschis si in Capitala.

Aproximativ 8.000 de romance au cerut anul trecut prelevarea de celucelulele-stem1le stem din sangele placentar pentru a fi sigure ca micutii lor au o rezerva daca fac o boala grava precum leucemia. Medicii estimeaza ca numarul cuplurilor care vor apela la aceasta solutie ar putea ajunge la 10.000.

80% din probele prelevate au fost procesate si stocate in Slovacia, iar 20% au ramas in banca de celule stem de la Cluj.

Procedeul prin care sangele placentar care contine pretioasele celule stem si care se recolteaza la nastere din cordonul ombilical este unul complex, iar serviciul ii costa pe cei interesati aproximativ o mie de euro (3.270 lei – procedeul de prelevare a sangelui placentar si 107 lei – depozitarea pe an a celulelor stem).

Celulele stem sunt stocate la temperaturi de -196 de grade Celsius, in azot lichid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here