Este o bucurie cand parintii isi vad copiii devin independenti si cresc pentru a-si indeplini obiectivele dorite. Acest lucru se intampla ca urmare a anilor de munca grea si indrumare. 

Multi parinti considera ca este greu sa priveasca un copil lupta cu o problema sau sa fie nefericit. Copiii mici inteleg cu greu ideea de a face lucrurile la timp si de a fi responsabili pentru actiunile lor. Parintii incearca sa-si protejeze copiii, ceea ce este o reactie fireasca la situatie.

Cu toate acestea, aceasta situatie prezinta o oportunitate pentru parinti de a-si preda copiilor o lectie valoroasa de responsabilitate si de a fi independenti. Parintii se gandesc adesea la cum sa-i faca pe copii sa se bazeze pe sine in mod corect, fara a fi considerat o pedeapsa. 

A face copilul sa devina autonom este un proces gradual. Iti aduce satisfactie atunci cand vezi copilul tau devine independent. Iata modalitati practice de a-ti ajuta copilul sa devina independent

1. Dati responsabilitati treptat 

Este nevoie de timp pentru a fi cel mai bun la orice activitate, de asemenea, pentru a fi independent. Incepeti cu mici responsabilitati care sunt potrivite varstei. Puteti incepe prin a-i lasa sa aleaga treburile pe care simt ca se pot descurca. In plus, acest lucru le va creste dorinta de a incerca. 

Pe masura ce copiii tai incep sa isi asume responsabilitatea, se simt ca facand parte din echipa care conduce familia. Mai mult, copiii tai devin mai increzatori, ceea ce ii incurajeaza sa vrea sa faca si mai mult.

Fa-ti copilul sa faca o lista cu indatoririle pe care cred ca le poate gestiona si sa le atribuie aceasta sarcina in bucati. De exemplu, se pot ocupa de treburile legate de curatarea camerei lor si de aranjarea patului. 

Copiii mai mari ii pot ingriji pe cei mai mici si copiii mici. Pe masura ce copilul dumneavoastra isi descurca bine responsabilitatea, ii puteti da o sarcina mai importanta. 

2. Permite-le sa ia decizii personale

O modalitate excelenta de a va ajuta copilul sa devina independent este sa ii permiteti sa ia unele decizii. Capacitatea de a lua o decizie corecta este importanta in toate aspectele vietii. Invata-ti copilul cum sa proceseze informatiile care ii influenteaza alegerile. 

Incurajati-va copilul sa va spuna ce parere are despre problemele din evenimentele curente. Acordati un anumit grad de libertate copilului dvs., dar acest lucru ar trebui sa fie in situatiile adecvate. 

De exemplu, permiteti-i copilului sa aleaga la ce ora ar dori sa se joace si ce gustare prefera sa manance.

A ajuta copilul sa ia o decizie mai buna poate insemna, de asemenea, ca primeste beneficiile sau repercusiunile actiunii sale. Nu incerca sa-l salvezi platindu-i datoriile sau creand scuze pentru el. Cu toate acestea, lasati-l sa simta efectul, iar lectia va fi de lunga durata. 

3. Dati un exemplu bun 

Copiii tind sa copieze multe dintre actiunile de zi cu zi ale parintilor. Deci, stabiliti un model in acest sens. Va fi foarte greu sa-ti convingi copilul sa fie eficient in responsabilitatile sale daca nu esti tu. 

Desigur, nimeni nu este perfect. Cu totii ne simtim uneori suprasolicitati. Dar exemplul tau este probabil cel mai bun mod de a-ti ajuta copiii sa vada valoarea unui comportament responsabil. 

Ocazional, poti sa-ti iei copilul cu tine la serviciu si sa vezi ce presupune meseria ta. 

Angajati-va in activitati de caritate sau in comunitate in care copilul dumneavoastra va poate insoti. Apoi, discutati despre satisfactia pe care ati primit-o de la grija pentru aceasta responsabilitate. 

Pe masura ce copilul dumneavoastra vede cat de important va asumati responsabilitatile, acest lucru va avea un efect secundar asupra lui. Iti va ajuta copilul sa devina mai independent.  

4. Fii rabdator si sensibil 

Nu va asteptati la perfectiune de la copiii dvs., deoarece invata sa isi asume responsabilitati. Aceasta presiune nejustificata le poate cauza anxietate. In schimb, fii realist in asteptarile tale. Ar trebui sa cunoasteti sarcina care este potrivita pentru copilul dvs. 

Sprijiniti intotdeauna efortul copilului si ajutati-l sa reuseasca. Angajarea in roluri noi ar putea scoate copilul din zona lui de confort si ar putea avea nevoie de ceva timp pentru a se adapta. 

Evitati sa fiti excesiv de critici sau grabiti-va sa va certati copilul atunci cand face o greseala. In schimb, afisati sau distribuiti o solutie functionala care poate ajuta la rezolvarea problemei. 

Cuvintele tale ar trebui sa fie incurajatoare atunci cand le este o sarcina provocatoare. Mai mult, laudati pentru munca bine facuta. 

5. Invata-le abilitati de viata 

Multi adulti pot atribui o parte din abilitatile lor de viata invataturii unui parinte. Acest lucru arata in continuare importanta oferirii de indrumare si lectii de la o varsta frageda. 

Copilul dumneavoastra ar trebui sa fie pe deplin responsabil pentru anumite situatii. Cu toate acestea, puteti oferi o perspectiva diferita asupra situatiei. De exemplu, atunci cand nu este de acord cu prietenii sai, el ar trebui sa fie cel care o rezolva. 

Predarea abilitatilor practice pentru copilul dumneavoastra va fi benefica acum si in viitor. De exemplu, puteti invata copilul tehnici de instalatii sanitare. Aceasta abilitate poate fi utila in casa, deoarece poate ajuta la repararea tevilor blocate si a drenajului. In timp ce mai tarziu, el poate fi platit chiar si cu jumatate de norma daca decide sa foloseasca aceasta abilitate.  

6. Oferiti rutina si structura 

Noile responsabilitati ale copilului tau pot fi coplesitoare. Incercati sa atenuati efectul. De asemenea, puteti ajuta copilul sa devina independent prin planificarea unei rutine fixe. Puteti obtine cel mai bun rezultat daca le permiteti sa planifice ei insisi activitatile in timp ce supravegheaza. 

Furnizarea de rutine structurate va servi pentru a fi o plasa de siguranta pentru copiii dvs. Lasati copilul sa noteze intr-un calendar datele si intalnirile importante. Acest lucru il va ajuta sa invete sa respecte intalnirile. 

Practicati impreuna cu copilul dumneavoastra pasii necesari pentru a depasi provocarile. Manifesta-ti credinta in capacitatea copilului. 

Daca continuati sa va protejati copiii de dificultati, le puteti impiedica capacitatea de a face fata provocarilor vietii. In schimb, incurajeaza-ti copiii crescandu-i sa accepte responsabilitatea. Acest lucru va fi unul dintre cele mai pretuite cadouri pe care le puteti oferi. 

Ajutandu-ti copilul sa devina independent inca de la o varsta frageda, il ajuta sa-si dezvolte simtul responsabilitatii si al implinirii.

A sti cum sa indeplineasca o sarcina si a avea abilitati de baza ii vor ajuta sa abordeze mai bine situatiile noi pe masura ce imbatranesc. Ar putea fi dificil atat pentru tine, cat si pentru copilul nostru initial, dar cu siguranta este plin de satisfactii sa-ti vezi copilul devenind mai autonom.