A fi parinte singur nu este cu siguranta o sarcina usoara pentru nimeni. Pentru a reusi ca tata singur, trebuie sa cauti mai mult sprijin, sa comunici mai eficient cu copiii tai, sa stabilesti prioritati solide si limite clare de comportament si sa stabilesti valori sanatoase. Ei trebuie sa fie si mama si tata pentru copiii lor.

Multi tati singuri si-au exprimat dorinta pentru sprijinul pe care doar un partener iubitor l-ar putea oferi. Expresiile lor sincere dezvaluie, de asemenea, ca s-au adaptat bine situatiei in care se afla. Ce i-a ajutat pe acesti tati singuri sa se adapteze si sa reuseasca in rolurile lor provocatoare?

Acest articol ofera multe modalitati practice in care poti reusi ca tata singur si ofera, de asemenea, cateva principii cheie care i-au ajutat pe tati pe parcurs.

1. Cautati sprijin

Potrivit unui tata care are doi baieti, cele mai mari provocari ale lui sunt oboseala si lipsa continua de timp.” Situatia lui este norma pentru tatii singuri.

Unii tati singuri si-au construit o retea de sprijin, un grup de persoane care au aceleasi idei la care pot chema ajutor fara jena. S-ar putea sa va fie util sa vorbiti cu ei, deoarece si ei se afla intr-o situatie similara.

Alte cai pe care le puteti cauta pentru sprijin sunt de la rude si prieteni de incredere. Acestia ar putea oferi asistenta in ingrijirea copilului, transport, sprijin emotional sau chiar intretinere a casei. De asemenea, puteti vedea ce ajutor este disponibil prin intermediul agentiilor guvernamentale si neguvernamentale. 

Nu este intotdeauna usor sa cauti ajutor, dar te va ajuta sa gandesti clar, sa faci fata dificultatilor si, in cele din urma, copiii tai vor beneficia cu adevarat de orice sprijin pe care il vei primi.

2. Setati prioritati de sunet

Carl, un tata care si-a pierdut sotia din cauza cancerului in Germania, a spus ca a fost mereu obosit, gandindu-se sa-si echilibreze munca, cresterea copiilor, sa faca treburile casnice si sa se odihneasca.

Cea mai mare provocare, potrivit lui Carl, a fost sa ofere totul – fizic, mental si emotional, fara ajutorul unui partener de casatorie.

Daca te trezesti in locul lui Carl, cel mai bun lucru de facut este sa inveti sa-ti gestionezi timpul si finantele in consecinta. Ramaneti la prioritatile dvs.

Amintiti-va intotdeauna ca sanatatea copiilor dumneavoastra este foarte importanta. Incercati sa oferiti alimente hranitoare, deoarece este mai bine decat sa cheltuiti atat de mult pe facturile medicale. 

Incercati pe cat posibil sa va concentrati pe nevoi, nu pe dorinte. Inainte de a iesi la cumparaturi, ai o lista de cumparaturi in mana, scrie cele mai importante lucruri de care ai nevoie si evita cumparaturile impulsive risipitoare — o decizie spontana inainte de a cumpara ceva. 

Daca nu poti gati, atunci invata cum sa prepari mesele pentru tine si copiii tai. Acest lucru va va asigura ca dumneavoastra si copiii tai mancati mese proaspete si sanatoase. Si, de asemenea, va va ajuta sa va simtiti mai sanatosi, sa va stimulati energia, sa va stabilizati starea de spirit si sa va imbunatatiti rezistenta la stres.

3. Stabiliti limite clare de comportament

Cresterea copiilor singura este dificila, mai ales cand ajung la varsta adolescentei. La aceasta varsta, ei vor incepe sa simta influenta lumii de a se razvrati impotriva parintilor lor.

Intr-o situatie ca aceasta, nu lasa sentimentele tale, care nu au fost deloc rele, sa te faca sa fii un parinte permisiv sau sa-ti depaseasca buna judecata. Uneori, sentimentele de vinovatie fata de situatia ta te vor face sa-ti lasi copiii sa faca tot ce vor ei si sa-si dea drumul. Un studiu australian a aratat ca, atunci cand parintii cedeaza constant copiilor lor, copiii se comporta adesea prost.

Aratati consecventa, corectitudine si rationalitate atunci cand aveti de-a face cu copiii dvs. Cand comit o infractiune, mai intai asculta ce au de spus si explica cu calm cum afecteaza neascultarea lor familia inainte de a aplica disciplina.

Cand disciplini, asigura-te ca nu este facuta din furie. De asemenea, trebuie sa fii flexibil in functie de circumstante pentru a reusi ca tata singur.

4. Stabiliti valori sanatoase

Presiunea colegilor la scoala ar putea exercita o influenta puternica asupra copiilor. Pentru a rezista acestei influente negative, copiii tai au nevoie de valori sanatoase. In caz contrar, le va fi dificil sa devina adulti responsabili, cu maniere.

Copiii se nasc imitatori. Ei invata cum sa fie adulti responsabili observand ceea ce fac alti adulti responsabili, in special parintii lor. Ei trag concluzii despre ceea ce iei foarte important ca parinte. 

Sa presupunem ca vorbesti despre onestitate, dar le rogi sa minta ca nu esti acasa cand cineva pe care nu vrei sa-l vezi vine in vizita.

Facand acest lucru, copiii tai vor pune copiii intr-o pozitie inconfortabila si vor simti ca minciuna este in regula in anumite circumstante. In calitate de parinte singur, depinde mult de modelul pe care il oferiti copiilor dvs. 

Construieste un vocabular moral indicand situatiile de zi cu zi si evidentiind diferentele. Spune-le ce este cinstit si ce nu, ce este loial si ce nu, ce este bun si ce nu este. In acest fel, copiii tai vor putea conecta valorile morale cu actiunile.

De asemenea, clarifica motivele codului tau moral facand apel la constiinta si simtul logicii lor in curs de dezvoltare. Discutati de ce anumite lucruri sunt gresite si de ce ar trebui sa le evite. Evidentiati beneficiile aderarii la valori sanatoase si bune moravuri. 

Ai putea spune, de exemplu, daca esti sincer, oamenii se vor baza pe tine si au incredere in tine, iar daca esti amabil, te vei simti bine, iar altora le va placea sa fie in preajma ta. 

5. Comunicati mai eficient.

Pentru a reusi ca tata singur, trebuie sa stabilesti un mediu de comunicare deschisa cu copiii tai.

Incearca sa fii un ascultator model si sa dai un exemplu, fiind mereu disponibil pentru ei ori de cate ori vor sa vorbeasca. Incurajati-i sa comunice intre ei. 

Invata-i sa se ierte unul pe altul si sa nu se culce suparati pe fratele sau pe sora lor. Daca vad ca nu tolerati  tratamentul tacut,  vor face tot posibilul sa relationeze intotdeauna bine unul cu celalalt. 

De asemenea, atunci cand nu sunteti prea rapid sa oferiti sfaturi si sa vorbiti calm cu ei atunci cand aveti de-a face cu probleme suparatoare, ei vor fi mai mult decat dispusi sa va deschida si sa va impartaseasca chiar si cele mai adanci secrete ale lor.

Copiii au nevoie de dragoste de la parinti la fel de mult ca si de mancare si bautura. Asa ca arata-le in mod regulat dragoste si asigura-le ca vei fi mereu acolo pentru ei.

Procedand astfel, ii vor face sa se simta mai in siguranta si mai dispusi sa comunice cu tine si sa te supuna.

6. Cumparati timp

Indiferent cat de coordonat sau organizat esti, timpul este greu de urmarit. Pentru a va folosi bine timpul, trebuie sa identificati zonele in care va petreceti timpul. Apoi vei putea decide care sunt cele mai importante activitati pentru tine. 

Daca este posibil, pastrati o evidenta a tot ceea ce faceti pe parcursul saptamanii si vedeti cat timp va ia fiecare dintre ei.

Dupa aceea, ar trebui sa verificati unde timpul poate fi economisit, sau chiar folosit mai bine, nefacand anumite lucruri si, de asemenea, facand unele ajustari necesare.