Pentru a reusi ca mama singura, trebuie sa stapanesti un nivel extraordinar de provocari de zi cu zi. Pe langa cresterea copilului, trebuie sa ai grija de casa si sa faci fata obstacolelor financiare si singuratatii. 

Monoparentalitatea este mai frecventa acum ca niciodata. Aproape un sfert dintre copiii din Statele Unite care au mai putin de optsprezece ani traiesc cu un parinte, sau mai bine spus, sunt crescuti de un parinte singur. Mai des, sunt crescuti de o mama singura. Mamele singure reprezinta aproximativ 80% din toti parintii singuri. Aceasta inseamna ca din 100 de parinti singuri din SUA, aproximativ 80 sunt mame singure. 

A fi o mama singura poate fi greu si uneori frustrant. Multe mame singure descriu experienta ca fiind obositoare. Dar trebuie sa fie intotdeauna asa? Ei bine, nu. Poti reusi ca mama singura si poti gasi fericirea in aceasta lume alaturi de copilul tau. Continuati sa cititi pentru a afla 6 moduri prin care puteti reusi ca mama singura: 

1. Nu acordati atentie criticilor 

Chiar daca parintele singur devine din ce in ce mai obisnuit, exista inca o forma de partinire impotriva mamelor singure, mai ales in societatile care sunt fie prea morale, fie prea religioase. 

Ei considera ca mamele singure sunt femei libere care trebuie sa creasca un copil ca pedeapsa pentru promiscuitate sau ca o femeie care nu si-a putut pastra casnicia si astfel a ajuns singura. 

Daca ai de gand sa reusesti ca mama singura, va trebui sa incetezi sa fii atent la critici. Nu asculta ce spune cineva. Nu-l lasa sa ajunga la tine.

Realizeaza ca, fiind o mama singura, esti un erou. Iti asumi responsabilitatea pentru copilul tau in mijlocul prin care ai trecut, indiferent de cicatricile pe care le porti. Aceasta este puterea pura, iar o asemenea putere este eroica. 

Nu te lasa sa fii propriul tau critic. Este oarecum mai usor cand suntem criticati de lumea din afara noastra. Dar cand devenim propriii nostri critici, devine destul de greu. 

Trebuie sa respingi acea voce interioara care te critica si iti pune greselile in fata ochilor tai ca pe un pendul. Criticul nostru interior ne poate face sa esuam, convingandu-ne ca este imposibil sa reusim ca mama singura. Nu asculta. 

A tace criticul interior nu este atat de dificil pe cat pare la inceput. Totul consta in gestionarea eficienta a mintii tale; nu-l lasa sa rataceasca in indoiala de sine. Poti face acest lucru citind mai multe carti, avand grija de corpul tau, mancand sanatos si bucurandu-te de propriul tau spatiu. 

2. Gasiti motivatia din locurile potrivite

Pentru a reusi aproape orice, trebuie sa gasesti motivatia din locurile potrivite. Aceasta include chiar si succesul ca mama singura. A fi motivat devine usor dupa ce ai reusit sa-ti deblochezi mintea de critici. 

Priveste in jurul tau si vei vedea o mama singura care a fost in pielea ta si a reusit foarte bine. Aceasta poate fi o ruda apropiata, un prieten indepartat sau doar un documentar pe internet. 

Uita-te la vietile lor si convinge-te ca daca ei au facut-o, ai putea sa o faci si tu. 

Problema relatiilor umane si a interactiunii este ca ne tragem putere unul din celalalt. Cand gasim pe cineva care a trecut prin luptele noastre si a reusit bine, devenim mai intariti. 

Iata cateva alte modalitati de a gasi motivatia ca mama singura.

  • Accesati Google si cautati mame singure care au reusit sa creasca copii care au schimbat lumea. 
  • Intra pe YouTube si cauta acelasi lucru. Urmariti podcasturi si documentare. 
  • Cumparati carti despre monoparental. Exista o serie de carti non-fictiune despre parintele singur, care prezinta povesti de la mame singure la fel ca tine. Cumpara aceste carti, citeste-le si convinge-te ca si tu poti sa o faci. 
  • Practicati vorbirea pozitiva, mai ales cand devine greu. Vorbirea de sine este un instrument eficient cu care ne putem mentine mintea puternica. Aminteste-ti ca esti uimitor cu fiecare sansa pe care o ai. 

3. Iubeste-ti copilul din inima ta

Parintii, fie ca sunt sau nu mame singure, le datoreaza copiilor lor un singur lucru si este dragoste pura, nestapanita. Succesul in educatia parentala este obtinut atunci cand un parinte stabileste o relatie de dragoste cu copilul sau – una care este definita de respect reciproc si comunicare sanatoasa. 

Pentru ca acest lucru sa se intample, parintele trebuie sa iubeasca copilul atat de mult incat aceasta iubire sa iradieze catre copil. Atat de mult incat copilul incepe sa reflecte dragostea inapoi catre parinte. 

A iubi un copil este adesea gresit inteles. Oamenii cred ca a iubi un copil inseamna a-i face dus pe copil cu tot ce isi doreste copilul. Dar acest lucru nu este adevarat. Dragostea pentru copilul tau poate fi vazuta atunci cand:

Arata afectiune:

  • Arata-i copilului tau atata afectiune pe cat isi doreste copilul.
  • Nu lasati sentimentele de frustrare si epuizare sa va faca sa va retineti nicio afectiune pentru copilul dumneavoastra.
  • Grija pentru copil.
  • Imbratiseaza-l sau ea.
  • Stabileste o relatie de prietenie cu el si fii mereu alaturi de el. 

Asculta: Sa  -ti asculti copilul este o modalitate excelenta de a-l lasa sa vada cat de mult il iubesti. Inseamna ca esti acolo, prezent ori de cate ori au ceva sa-ti spuna. 

Spune „Nu”:  multe mame singure cred ca a-i spune nu copilului lor inseamna a-l uri pe acel copil. Nu este adevarat. Dragostea adevarata este vazuta atunci cand cineva este capabil sa spuna nu celuilalt, mai ales cand acea persoana cere lucruri care ii pot face rau. 

Este bine sa-i spui uneori nu copilului tau ca mama singura. Doar spune nu. 

Dezaprobati un anumit comportament:  nu trebuie sa acceptati tot ce face copilul dvs. Este bine sa dezaprobati comportamentul lor, in special pe cei care pot reprezenta o amenintare pentru societate. Incurajati-i sa sustina valorile care sunt apreciate de societate.

4. Fii rabdator; Nu va comparati copilul

Parintii au asteptari despre copiii lor. Unii parinti isi doresc ca copilul lor sa devina cutare sau cutare. Cu toate acestea, nu toate asteptarile devin asa cum ne dorim noi. 

Ca mama singura, da seama de asta.

Copilului dvs. poate dura mai mult pentru a deveni acea persoana pe care vreti sa fie sau chiar sa nu devina acea persoana. El poate alege o alta cale de cariera pentru el insusi. Este in regula. 

Pe masura ce el sau ea trece prin viata, descoperindu-se pe sine, ai rabdare. Nu-i compara cu alti copii. Compararea copiilor cu alti copii ii poate face sa creasca simtindu-se inadecvati. 

Ii poate face sa aiba resentimente fata de tine si poate chiar sa te vada ca pe un inamic. Daca vrei sa ai succes ca mama singura, ultimul lucru pe care ti-l doresti este un copil care te considera un dusman. 

Copilul tau ar trebui sa te vada ca sustinatorul sau numarul unu. Ei trebuie sa se simta intotdeauna in siguranta si bineveniti in preajma dvs., chiar si atunci cand s-ar putea sa inteleaga lent. 

5. Incurajeaza

Ca mama singura, esti sustinatorul numarul unu al copilului tau. Dupa cum s-a vazut la multi barbati si femei de succes de varsta noastra, sprijinul unei mame este o motivatie atat de mare. 

Incurajeaza-ti copilul sa devina cea mai buna versiune a lor. Sa stie ca nu sunt pasi inapoi; ca au o sansa de succes la fel ca oricine altcineva de acolo. 

Iata cateva modalitati de care poti profita pentru a-ti incuraja copilul ca mama singura:

  • Fiti prezenti la toate evenimentele lor mari. 
  • Fiti acolo prima data cand joaca un meci de fotbal pentru echipa lor. 
  • Fiti acolo cand isi prezinta primul eseu. 
  • Incurajeaza-i verbal. 
  • Din cand in cand, tine-le si spune lucruri de genul: „Te iubesc foarte mult. Poti deveni orice iti doresti.” Cuvintele de genul asta se lipesc de copii si cresc cu o mentalitate intarita de acele cuvinte. 

6. Prioritizeaza-ti si tu

A fi o mama singura nu inseamna ca trebuie sa te ignori. Este adevarat ca educatia parentala ia mult de la tine – timpul si atentia ta si poate chiar hobby-uri. Dar cat ai lasa sa ia? 

Pentru a reusi ca mama singura, acorda-ti prioritate in urmatoarele moduri:

  • Da-te inapoi din cand in cand, mai ales cand devine destul de dificil atat mental, cat si fizic, si acorda-ti prioritate. 
  • Nu abandona toate lucrurile care odata iti aduceau multa bucurie si satisfactie. 
  • Daca obisnuiai sa iubesti sportul, probabil ca este timpul sa te intorci la acele sporturi care ti-au adus bucurie. 
  • Reveniti la jocurile dvs. video preferate si vizionati filmele preferate. 
  • Reveniti sa scrieti acele povesti si poezii uimitoare pe care le-ati scris. 
  • De asemenea, prioritizeaza-ti sanatatea. Nu poti reusi ca mama singura daca nu esti sanatoasa. 
  • Faceti o multime de exercitii. Alaturati-va la o sala de gimnastica sau un centru de fitness.
  • Mananca sanatos. 
  • Urmareste-ti dieta si asigura-te ca nu te ingrasi prea mult. 
  • De asemenea, ai grija de sanatatea ta mintala. Stresul si frustrarile va pot pune sub presiune sanatatea mintala. Deci, paziti-l. 
  • Prioritizeaza-ti si prieteniile. Prieteniile bune sunt un sistem excelent de sprijin pentru tine si copilul tau si ar trebui sa le folosesti cat de mult poti. Nu trebuie sa renunti la prietenii valoroase pentru ca acum esti parinte singur. 
  • Iesi cu prietenii tai. Invita-i. Rugati copilul sa vada cum ar trebui sa arate prieteniile adevarate si autentice. 
  • Du-te la o intalnire singur si participa la intalniri.
  • Adopta un animal de companie

Alte moduri practice de a avea succes ca mama singura

Fii constiincios

Daca esti o mama singura, fii meticuloasa in ceea ce priveste responsabilitatile tale domestice. Bucura-te de ele pentru ca vor spori fericirea copiilor tai. Cu toate acestea, planificarea si organizarea adecvata sunt esentiale. 

Poti reusi ca mama singura, invatand sa-ti folosesti mainile in moduri noi. De exemplu, multe mame singure s-au ocupat de pictura, reparatii electrice si reparatii auto simple, consultand prieteni cunoscatori, carti de bucate si profesionisti de ajutor.

Angajati-va intr-o asociere sanatoasa

Desigur, te vei simti uneori foarte singura ca mama singura. Dar o poti indura cu ajutorul celor dragi. Petrecerea timpului cu familia si prietenii poate face mult pentru a umple golul singuratatii. De asemenea, incearca sa nu-ti vezi singuratatea ca pe un dezavantaj; in schimb, foloseste timpul de liniste pe care il ai pentru a reflecta cu apreciere la ceea ce ai – copiii tai. 

Singuratatea te poate face sa doresti cu disperare atentie si te poate face vulnerabil. A insista prea mult asupra ei te-ar putea face sa te multumesti cu oricine te-ar accepta. Ati putea incepe sa credeti ca orice atentie este mai buna decat nicio atentie, ceea ce poate duce la indragostirea de persoana gresita.

Ai un program

Mamele singure au doar un timp limitat pentru activitati si relaxare. Copiii lucreaza cel mai bine dupa un program, asa ca un program bine planificat va poate scuti de multe batai de cap pe termen lung. Pentru a reusi ca mama singura, trebuie sa ramai la un plan. Cand lucrurile scapa de sub control, vei face eforturi suplimentare pentru a le repara. 

Jonglarea cu munca, acasa si cu planurile copiilor poate fi foarte solicitanta. Copilul tau va respecta programul sau si il va respecta daca isi da seama ca iti iei programul in serios. Respectarea unui plan va va ajuta sa cresteti copii de succes care vor face si ei acelasi lucru.

Mentine disciplina

Pentru a reusi ca mama singura, trebuie sa fii rezonabila, consecventa si ferma atunci cand iti disciplinezi copiii. Poate fi o provocare la inceput, dar in timp, ei vor raspunde. 

Iata cateva modalitati de a mentine disciplina:

  • tempereaza-ti disciplina cu intelegere. 
  • Gasiti modalitati de a vorbi cu ei cu fiecare ocazie. 
  • Folositi ora cinei pentru a petrece momente confortabile impreuna cu copiii dvs. 
  • Roaga-ti copilul sa ti se alature in pregatirea cina din cand in cand. Ei vor putea sa aiba incredere in tine in aceste momente.

Dragostea ar trebui sa fie fundamentul si motivatia disciplinei tale ca mama singura. Uneori, iti pot intinde rabdarea la limita, dar aminteste-ti ca pedeapsa bazata pe furie este contraproductiva. 

Evitati sa folositi cuvinte dure si critici constante atunci cand va disciplinati copiii. Ele pot duce la mai multe comportamente necorespunzatoare si uneori chiar la probleme de sanatate mintala.

Stabiliti limite

Este firesc ca mamele singure sa fie aproape de copiii lor, totusi ar trebui sa stabilesti limite intre tine si copiii tai. Este responsabilitatea ta sa ai grija de ei si nu invers. Uneori, este posibil sa aveti nevoie de sfaturi sau sprijin. Cautati-l de la experienta sau de la familia si prietenii mai mari, nu copiii tai minori.​

Stabilirea limitelor include, de asemenea, sa stii cand sa spui nu, deoarece uneori copiii pot folosi mijloace manipulative pentru a obtine ceea ce au nevoie, asa ca cel mai bine este sa stii cand sa nu cedeze cerintelor lor.

Daca poti sa stabilesti limite, ei vor sti unde sa traga linia de la inceput, in loc sa te impinga constant sa le oferi favoruri. De asemenea, ii ajuta sa inteleaga ceea ce este imposibil si nici nu l-ar solicita.

Stabilirea limitelor ajuta la cresterea adultilor de succes, deoarece, de asemenea, vor respecta limitele atunci cand imbatranesc.

  • Ce sa faci cand copiii nu se tin de limitele stabilite de parinti

Solicitati sprijin

Cereti sprijin celor dragi daca este necesar. Te va ajuta enorm ca mama singura. Pentru a avea succes ca mama singura, cere-le ajutor daca esti coplesita. De exemplu, daca trebuie sa bei o bautura si sa te relaxezi cu prietenii tai, nu te crede egoist.