Fitness-ul reprezintă totalitatea posibilităţilor individului, care îi permit acestuia o reacţie normală la multiplele solicitări ale vieţii cotidiene. O serie de lucrări demonstrează efectele hemodinamice ale unei condiţii fizice bune, obţinute şi cultivate prin efort fizic sistematic. Creşterea capacităţii de efort este deosebit de utilă la bolnavii coronarieni la care calitatea vieţii este precară, având o serie de limitări fizice datorate bolii.
Efectele antrenamentului fizic depind de :
– nivelul capacităţii fizice, la începutul antrenamentului ;
– zestrea genetică ;
– antrenamentul anterior ;
– vârstă ;
– starea de îmbolnăvire gradul de afectare ;
– structură programului de antrenament
Eforturile submaximale monitorizate continuu, cu încărcare unică sau antrenamentul cu intervale sunt indicate coronarienilor.
Recondiţionarea fizică sau reabilitarea trebuie să fie numai o parte a unui program de tratament comprehensiv care include supravegherea, evaluarea periodică, ameliorarea regimului şi a greutăţii corporale, a lipidelor din sânge, renunţarea la fumat, câştigarea şi menţinerea unor deprinderi sănătoase de viaţă. Bunăstarea, diversitatea de produse agroalimentare şi tehnice, creează nu numai senzaţia de bine, dar şi pe cea de comoditate şi confort şi, cu toate că avem mai mult timp liber, nu-l folosim în interesul nostru.

Avem încă o serie de incertitudini cu privire la cea mai bună cale de a ne creşte copiii, de a-i educa.
Trăim adeseori într-o stare de tensiune perptua, în oraşe aglomerate, poluate divers într-o trecere nebună cu timpul, mânaţi de ambiţii şi dorinţă de autodepăşire, toate având însă influenţe negative asupra organismului, care se cer şi pot fi contracarate.
Este la îndemână noastră şi trebuie să fim conştienţi de această, ca un pic de efort fizic la care să aderam spontan, pe care să-l facem cu plăcere, din necesitatea senzaţiei de bine pe care o creează, este absolut necesar.
Antrenamentul fizic presupune efort fizic gradat, progresiv, care în timp este însoţit de modiifcari funcţionale şi morfologice ce reflectă adaptarea şi ameliorarea progresivă a prormantelor. Pentru cei sănătoşi, cât şi pentru cardiaci, tipul de antrenament util sistemului cardiovascular şi aparatului respitor este efortul aerob sau de rezistentă. Nu atât intensitatea efortului cât mai ales, frecvenţă şi duratasolicitarii prin efort sunt foarte necesare pentru un antrenament raţional. O frecvenţă de 3-5 ori pe săptămâna s-a dovedit optimă, după cum, cel puţin 10 minute de efort fizic pe şedinţa, sunt absolut necesare.
Este obligatorie individualizarea programului de antrenament, astfel încât solicitarea prin efort să fie pusă de acord cu nevoile şi capacitatea individului, cu fitness-ul acestuia.
Ce înţelegem prin fitness ?
Acea condiţie fizică a individului care permite desfăşurarea vieţii în condiţii optime fără senzaţie de oboseală. Un individ sănătos sub raport cardiovascular, cu un anumit fitness, poate fi supus unui program de antrenament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here