a-DESPRE SISTEMUL IMUNITAR:

-Ce este sistemul imunitar?
-Un complex uluitor de mecanime care regleaza neintrerupt starea noastra de sanatate si ne apara continuu impotriva unui miriad de influente ostile.

-Elementele sistemlui imunitar se extind pana la nivelul tuturor organelor si tesuturilor, veghind impotriva oricaror amenintari.

-Absolut toate aceste componente se afla intr­-o comunicare permanenta asigurata de un fel de inteligenta celulara alcatuita din sisteme super sofisticate de transmisie a mesajelor pe cale chimica si electrica.

-Se manifesta ca un “al doilea creier” care orchestreaza supravietuirea intregului organism, intr-o corelare perfecta cu sistemul cerebral.
-Care este rolul Sistemului Imunitar?
-Acela de a identifica si elimina orice agresiune interna si externa (intelligent destruction), de a distinge perfect intre ceea ce este propriu organismului si ceea ce ii este strain si de a actiona in consecinta.

-Fata de orice trauma, corp strain, toxina, lipsa totala de oxigen, etc, reactia initiala a sistemului imunitar este de inflamatie (imunitate ne-specifica).

-Urmeaza un protocol de auto-aparare specializata in functie de agentul agresor ( imunitate specifica), manifestindu-se la nivelul cellular( tipuri specializate de celule albe sau leucocite care fie absorb direct digerind fie distrug chimic agenti patogeni sau celule interne degenerate) si molecular ( anticorpi care “patruleaza” in sange si care se ataseaza corpilor straini escortindu-i spre organele de eliminare).

-Toate elementele Sistemului Imunitar conlucreaza intr-o coordonare perfecta a unui mecanism infinit mai subtil decat suma partilor sale componente.

-Sistemul nostru limfatic include componente esentiale ale sistemului de aparare. Limfa este un lichid apos care umple spatiile dintre tesuturi si are o structura asemanatoare plasmei din sange. Se prezinta o retea vasta de canale colectoare (vase limfatice) cu misiunea de a drena deseurile si rezidurile deversate din „bucataria” si „baia” fiecarei celule a organismului; este un fel de „gunoier” al corpului.
 
-Componentele imunologice ale sistemului limfatic:
-amigdalele si polipii;
-glanda Timus (localizata in spatele sternului);
-splina (sub ultimele coaste, sub rebordul costal stang);
-noduli limfatici (localizati de-a lungul vaselor limfatice – in abdomen, sub-axiali, inghinali, la gat – in numar de peste 600!. Filtreaza continuu lichidul limfatic, comunica direct cu creierul, distrug microbi si celule degenerate, gazduiesc celule imunitare pentru mobilizare in caz de necesitate).
maduva spinarii. Este „pepiniera” tuturor celulelor care compun Sistemul Imunitar.
-Leucocitele, sau celulele albe din sange, reprezinta „infanteria” celulara a armatelor de aparare. Toate tipurile de celule imunitare se denumesc in ansamblu leucocite. Misiunea lor este de a ucide, distruge otravi, digera sau neutraliza orice „inamic”. Cand sunt mobilizate, unele actioneaza imediat, altele chiar dupa cateva luni, sau abia in final „curatind campul de lupta”.

-Cand Sistemul imunitar se deterioreaza, apar bolile, iar cand se defecteaza apar afectiunile auto-imunitare.

-Organismul uman este neintrerupt asaltat de virusi, bacterii, ciuperci, toxine, etc, dar numai cand Sistemul Imunitar slabeste sau nu mai face fata agresiunilor – apar bolile.

-Prin urmare, pastrarea sau recuperarea starii de sanatate depinde de buna functionare a Sistemului Imunitar in cea mai mare masura.

-Vom fi rasplatiti cu o viata mai lunga, traita cu vigoare si forta creatoare, cu energie si optimism.

-Oamenii de stiinta afirma ca nu este niciodata tarziu pentru aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here