verigheta-juramantul-dragosteiVerigheta este considerata simbolul dragostei si al legamantului intre doi indragostiti. Pe langa „anuntul” cel mai vizibil al unei logodne, verigheta reprezinta promisiunea facuta de doi oameni de a se iubi pentru tot restul vietii.

 Verighetele sunt un simbol puternic. Conform traditiei evreiesti, verigheta este prima bijuterie pe care barbatul i-o ofera viitoarei sotii. Inelul este oferit la sfarsitul ceremoniei religioase de la sinagoga, inainte de inceperea receptiei.

Din acest moment, sotii au datoria sacra de a le pastra. Verigheta nu este o simpla bijuterie, este un inel pentru toata viata, care poarta o puternica incarcatura simbolica. Alegerea ei este una din pietrele de incercare in pregatirea nuntii.

Verighetele scot in evidenta personalitatea fiecarui cuplu in parte. De aceea, din ce in ce mai multe cupluri renunta la a alege inele de serie, optand pentru modele lucrate in serie mica, sau chiar pentru unicate, lucrate manual.

Ceea ce a fost odata o simpla banda de aur, acum a luat diferite forme, modele si infatisari, tocmai pentru a sublinia unicitatea si personalitatea fiecarui cuplu. Ceea ce trebuie sa tinem minte este ca intentionam sa purtam aceste inele zilnic si pentru multa vreme, de aceea, ele trebuie sa reflecte personalitatea si stilul nostru de viata.

 Daca acum cateva secole verighetele erau confectionate numai din aur galben, in prezent, pentru verighete, foarte apreciate sunt platina si aurul alb.

Exista cupluri care prefera sa combine, intr-un singur inel, aur de culori diferite: alb, galben si rosu. Un alt trend este cel al incrustarii de diamante in verighete, care prin simbolistica acestora, reprezinta puterea dragostei ce isi poarta, unicitatea, longevitatea si stralucirea spiritului de familie.

In zilele noastre verigetele din aur au multe semnificatii pentru cei care le poarta. Unul dintre simboluri este eternitatea. Eterna banda aurita isi trage semnificatiile de la vechii faraoni egipteni, care credeau ca inelul simbolizeaza eternitatea pentru ca nu are nici inceput si nici sfarsit.

Obiceiul de a darui un inel in semn de promisiune inainte de nunta s-a inradacinat de la romani. Primele inele romane erau facute din fier, dar au fost repede inlocuite cu aurul in jurul anului 100 A.D. Cu timpul, crestinii au adoptat aceasta practica a inelului daruit.

Rubinul era piatra care simboliza dragostea. Safirele erau simbolul paradisului asa ca au fost asociate cu ideea de pietate religioasa. Pietrele colorate erau insa folosite doar pentru inelele de logodna nu si pentru verighete.

Cu toate acestea, diamantul nu s-a incetatenit ca fiind piatra potrivita pentru logodna pana in secolul XX cand compania De Beers a inceput sa le promoveze intens ca fiind alegerea perfecta pentru un astfel de moment. Oricum, si alte pietre pot fi oferite la logodna.

Printul Charles i-a oferit Printesei Diana un inel doar incrustrat cu diamante, piatra principala fiind un mare safir.

Artizanii specializati in fabricarea inelelor au inceput sa acorde atenti si inelului propriu-zis. Asa au aparut cuvintele, mesajele sau poeziile gravate pe banda interioara a inelului. Acest obicei dateaza tot din Evul Mediu dar s-a pastrat pana in zilele noastre.

 Desi, in zilele noastre, verighetele se poarta pe al patrulea deget al mainii stangi, in secolul 17 acestea se purtau pe degetul mare. Purtatul inelului pe al partulea deget (inelar) isi trage originile de la vechii egipteni care credeau ca prin acest deget trece vena dragostei care duce direct la inima.

Traditia de a purta verigheta pe mana dreapta vine de la poporul roman. Cuvantul latin pentru stanga este „sinister”, iar pentru dreapta este „dexter”, din care a evoluat cuvantul „dexteritate”. In concluzie, mana stanga are o conotatie negativa iar mana dreapta, una pozitiva.
TIPS
Ce spune verigheta despre tine?

Verigheta din platina te infatiseaza cu un look mai modern, pe cand cea din aur iti da un look traditional.In momentul in care te hotarasti asupra verighetei gandeste-te si la viitor, avand in vederea ca sunt mari sanse sa o porti tot restul vietii. Potrivesteti verigheta cu restul bijuteriilor pe care le ai!

Uita-te la colectia de bijuterii pe care deja o ai – e totul aur, sau e combinatie de aur si argint? Daca de obicei porti bijuterii din argint sau platina e firesc ca si verigheta pe care o cumperi sa fie din platina. Daca cuplul are pareri impartite pot sa aleaga verighete care sa contina ambele metale.

Calitatea!
Pentru cei care se decid asupra aurului, trebuie sa stie ca aurul este mai valoros cu cat are mai multe carate, recomandat sa aiba minimum 14 – 18 k. Totodata un numar mare de carate inseamna o durabilitate mai redusa. Platina este cunoscuta ca fiind mult mai tare si mai durabil in timp.

Reactiile alergice la metale!
In cazul in care mirele sau mireasa au o reactie adversa la anumite metale este de preferat sa se aleaga verighete din platina datorita faptului ca acesta este un metal cu o puritate de peste 90 % si este hipoalergenic pentru majoritatea oamenilor.

Pretul!
Daca bugetul alocat cumpararii de verighete este unul destul de limitat ar trebui sa va orientati catre aur, care este mai ieftin decat platina. Daca totusi doriti o verigheta de culoare deschisa (gri) puteti opta pentru aurul alb care este o alternativa mai ieftina pentru platina.

La Londra se organizeaza workshop-uri in care participantii isi pot confectiona singuri verighetele. Ghidati de bijutieri cu experienta, acestia pot alege materialul si design-ul dorit, iar in 5 – 6 ore obtin verighete unicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here