Vinetele au proprietati antioxidante si ajuta in controlul colesterolului si glicemiei.  Contine o cantitate mare de apa, fara indoiala componenta sa principala. Ofera putine calorii, fibre, potasiu, magneziu, fosfor, calciu, fier, acid folic si vitamina C, dar nu putem lauda vinetele mai presus de alte legume pentru ca are o compozitie asemanatoare cu restul.

Ceea ce putem evidentia este continutul sau semnificativ de compusi antioxidanti carora le-au fost atribuite proprietati interesante pentru sanatate. Acestea sunt componente precum fenolii, inclusiv antociani care dau culoare pielii si acidul clorogenic, ambele componente care sunt generate in mod natural de planta.

Soiuri de vinete

Ele sunt clasificate in functie de dimensiunea, forma si culoarea lor, astfel incat urmatoarele soiuri sunt de obicei distinse:

  • Alungite: sunt cele mai consumate, cantaresc in jur de 180 g, sunt alungite dupa cum indica si numele si culoarea pielii lor este violet inchis stralucitor, iar carnea lor este verzuie.
  • Globos: asemanator celor anterioare din punct de vedere al coloratiei, desi mai mare si de forma sferica.
  • Sferici: suntem cei anteriori ca culoare si forma, desi putin mai mici si cu goluri in pulpa.
  • Marmorate: pot fi rotunde sau ovale, au in jur de 200 g si principala lor caracteristica este diferenta de culoare, pulpa lor este aproape alba si pielea are nuante de doua-trei culori intre alb, verde si violet.

Cum sa le consumi?

Vinetele este o leguma folosita pe scara larga in bucataria mediteraneana si da rezultate bune in multe tipuri de gatit: la cuptor, la gratar, in cartofi si tocanite, sote etc. Merge bine cu alte legume, paste, orez, branza, carne, peste… pentru ca este foarte versatil. Nu este foarte indicat sa-l prajiti din cauza cantitatii de ulei pe care o absoarbe datorita texturii sale spongioase. Populatiile din bazinul mediteranean il folosesc in bucataria lor obisnuita, cum ar fi in faimoasa „musaka” greceasca, „caponata” siciliana, „parmigiana di melanzana” din sudul Italiei, „sanfaina” catalana, „mutabal” sau Araba „baba ghanoush”, turcul „Imam Bayildi”, etc.

Vinetele Almagro sunt un soi conservat care se bucura de Indicatie Geografica Protejata. Este un soi autohton de „Solanum melongena” cultivat exclusiv in municipiile Campo de Calatrava din provincia Ciudad Real. Cu procedura de dressing la care sunt supuse aceste vinete este posibila conservarea lor pe perioade lungi de timp. Unele studii arata ca continutul de acid clorogenic al vinetelor Almagro este mult mai mare decat cel al vinetelor proaspete.

Pentru ce efectiuni este recomandata si interzisa aceasta leguma?

Este recomandat pentru:

  • Tulburari digestive: se considera ca are proprietati colagoge, adica stimuleaza vezica biliara. Acest lucru favorizeaza digestia grasimilor si poate scadea incidenta calculilor biliari.
  • Controlul glicemiei: i se atribuie beneficii in ceea ce priveste controlul glicemiei datorita continutului de acid clorogenic.
  • Colesterol LDL ridicat: vinetele contine compusi flavonoizi care sunt considerati a contribui la un control mai bun al colesterolului si la imbunatatirea valorii colesterolului LDL prin influentarea metabolismului si cresterea excretiei acestuia.
  • Diete sarace in calorii: desi prajelile au un continut caloric foarte mare, daca sunt consumate, coapte, sote, aburite etc., pot face parte din orice dieta de control al greutatii.
  • Evita oxidarea celulara: vinetele contine diferite tipuri de compusi cu proprietati antioxidante, acid clorogenic, fenoli etc. Aceste produse au capacitatea de a inhiba oxidarea celulara, ceea ce este benefic in multiple aspecte, inclusiv in prevenirea problemelor cardiovasculare, a bolilor degenerative si a cancerului.

Nu este potrivit in cazul:

  • Limitarea potasiului: in patologiile renale in care aportul de potasiu trebuie controlat trebuie sa tinem cont de continutul acestui mineral pe care ni-l ofera salata verde si sa limitam sau sa evitam consumul acestuia.
  • Dureri de cap cauzate de consumul de amine: vinetele contin amine precum serotonina si tiramina care pot provoca uneori reactii alergice si dureri de cap la persoanele sensibile. Intrucat exista studii concludente in acest sens, este necesar sa se coreleze consumul de alimente cu aceste modificari, deoarece altfel am putea efectua diete excesiv de restrictive in mod inutil.

Sfaturi de cumparare si conservare

Trebuie sa alegem exemplare ferme si uniforme ca textura si culoare, fara zone moi si cu o nuanta violet stralucitoare fara inceputuri de pete maro-maronii. Le vom alege pe cele cu cea mai mare greutate in raport cu volumul lor. Pentru a sti ca vinetele este gata sa o consumam, o putem apasa cu degetele: daca exista o usoara urma este coapta, daca se scufunda prea mult incepe sa fie invechita.

Este un produs foarte perisabil si de aceea trebuie manipulat cu grija pentru a nu-l lovi sau deteriora. Pentru a-i prelungi durata de viata, il vom tine la frigider, unde poate rezista aproximativ 10 zile, in functie de gradul de maturitate in momentul achizitiei. Este sensibil la etilena expulzata de alte legume, asa ca este de preferat sa o pastram separat daca vrem sa ii incetinim maturarea.

Vinetele crude contin un compus toxic numit solanina. Zonele cu cea mai mare concentratie de solanina sunt cele mai verzi din pulpa, in special la exemplarele imature. In orice caz, acest compus este termosensibil, asa ca nu trebuie sa ne temem daca gatim bine vinetele. In cazul ingerarii de solanina am putea dezvolta disconfort gastro-intestinal si dureri de cap.

Reteta de vinete

Ingrediente

  • 2 vinete
  • 2 ardei grasi rosii
  • 2 cepe
  • 1 cap de usturoi
  • 2-3 rosii
  • Ulei de masline extravirgin si sare

Pregatirea

  • Preincalzim cuptorul la aproximativ 170ºC, iar in timp ce spalam toate legumele si le punem pe un vas potrivit pentru cuptor, toate cu exceptia rosiilor pe care le vom adauga mai tarziu.
  • Facem niste taieturi pe pielea legumelor pentru a facilita decojirea ulterioara.
  • Prajim produsele aproximativ o ora, cu exceptia rosiilor, care sunt bine fierte in jumatate de ora sau mai putin.
  • Apoi se lasa sa se raceasca, se curata si se taie legumele fasii cu exceptia usturoiului si rosiilor.
  • La final servim dressing dupa gust cu ulei si sare.

CE AR TREBUI SA STII

  • Sezon: sunt sensibili la frig, iar perioada optima este din august pana in decembrie, desi datorita cultivarii in sera sunt prezente pe piata tot timpul anului.
  • Beneficii: i se atribuie proprietati antioxidante si este considerata foarte interesanta in controlul colesterolului si glicemiei.
  • Ideal in: alterari ale glicemiei si colesterolului LDL („rau”), dificultati digestive etc.